Opgelet: missionaris wil Marokkanen in Kanaleneiland christen maken

algemeen
135
22 mei '15
Henk Bouma is actief christen en probeert in de Utrechtse achterstandswijk Kanaleneiland Marokkanen te bekeren.

Jaren geleden begon hij als missionaris werker. In een immens artikel op het Nederlands Dagblad - dat het christendom ademt - staat precies beschreven wat Bouma doet om zijn missie te laten slagen. Zo woont hij in de wijk en vernoemde hij zijn kinderen Shafiq en Khaled. 'Ze drukken richting de Marokkanen uit dat we familie van hen willen zijn', zegt Bouma in het blad. 

Om dicht bij de Marokkanen te komen bezoekt hij onder meer theehuizen en andere ontmoetingsplekken. 'In het begin ben ik er wel een vreemde eend in de bijt, maar dat verdwijnt', vertelt de 38-jarige missionaris. Bouma heeft veel ervaring met het leven, werken en wonen met moslims. Voor London City Mission werkte hij dertien jaar als missionaris om Bengaalse moslims te bekeren. 

Als jonge econoom kwam hij in de Britse hoofdstad terecht maar het evangelie verspreiden is altijd zijn passie geweest. Op de vraag of hij van Marokkanen houdt antwoordde hij als volgt: 'Ja, natuurlijk, ik hou van Marokkaans eten en ik vind Marokkaanse muziek heel mooi. Als je van karnemelk met griesmeel houdt, nou, dat koop je in de Marokkaanse supermarkt in één zak, dat is echt fantastisch lekker. En olijven zijn er tien keer zo goed als in Nederlandse winkels. Je moet van een cultuur houden om er missionair in te zijn, zo heeft de Engelse missioloog Newbigin gezegd - en dat geldt natuurlijk ook voor de Nederlandse cultuur: wie onder hen wil getuigen, moet weten wat in het theater speelt en van de stad houden'.

Over moslims zegt men vaak dat ze niet openstaan voor het christendom maar Bouma wil daar niets van weten en heeft er vertrouwen in. 'Dat weet alleen God.' Tijdens een wandeling door de wijk wijst hij naar een vrouw met hoofddoek en een Marokkaanse man: 'Als ik vandaag van genade leef, kan zij of hij dat morgen ook'. Om onder de Marokkanen te zijn heeft hij ook een volkstuintje gehuurd.

Hij besluit: 'Ik hoop dat allochtonen de weg naar de kerk vinden'. 

Waarschuwing Dat moslims in de wijk niet op een missionaris zit te wachten blijkt wel. Op Facebook is een pagina geopend waarin men duidelijk maakt op te passen voor de praktijken. De oprichter van de pagina zegt tegen Marokko.nl dat de kerk al langer actief is in de wijk. Zo worden ze gefinancierd door internationale partijen en is het niet geheel toevallig dat ze Kanaleneiland kiezen. 

In de wijk wonen veel mensen die tegen de armoedegrens aan leven en dat maakt hen vatbaar voor missionarissen. Naast armoede spelen ook sociale problemen een negatieve rol in de wijk. Criminaliteit, werkloosheid, jeugdwerkloosheid, scheidingen en schooluitval zijn aan de orde van de dag. Bouma komt bovendien graag bij Marokkanen thuis om ze met hun problemen te helpen. 

De missionarissen werken onder meer samen met de stichtingen Huis van Vrede en Stichting Uma.  

© Redactie 2015
marokkanen
kanaleneiland
henk bouma
utrecht
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?