FIFA officials opgepakt wegens omkoping

sport
19
27 mei '15
In het Zwitserse Zürich zijn woensdagochtend ongeveer zes topofficials van wereldvoetbalbond FIFA gearresteerd.

Ze worden verdacht van omkoping, afpersing en het witwassen van geld. Dat meldden Amerikaanse media. De arrestaties volgen op een drie jaar durend onderzoek van de FBI. Volgens The New York Times werden de aanhoudingen verricht in een vijfsterrenhotel, waar de FIFA-officials bijeen waren voor hun jaarlijkse meeting. Vrijdag wordt de voorzitter van de FIFA gekozen. Sepp Blatter is daarvoor de belangrijkste kandidaat. Hij is niet opgepakt, aldus Amerikaanse media. 

Triest Prins Ali bin Al-Hussein, de enige overgebleven uitdager van Sepp Blatter bij de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA, zegt bedroefd te zijn over het recente corruptieschandaal bij de FIFA. ,,Dit is een trieste dag voor het voetbal'', zei de Jordaniër doelend op de zes gearresteerde officials van de FIFA die woensdag werden gearresteerd in Zürich. 

Meewerken Wereldvoetbalbond FIFA ziet zichzelf als benadeelde partij in het onderzoek naar omkoping door FIFA-officials. De bond werkt volledig mee aan het onderzoek van de Amerikaanse en Zwitserse justitie, zei directeur communicatie Walter de Gregorio van de FIFA woensdag. 

De FIFA gaat niet in op de namen die worden genoemd als beschuldigden. Voorzitter Sepp Blatter is niet betrokken bij het onderzoek. 

Rekeningen  De Zwitserse justitie heeft verschillende bankrekeningen laten blokkeren omdat er steekpenningen via die rekeningen zouden zijn gesluisd. Dat lieten de Zwitsers woensdag weten in verband met de arrestaties van zeven verdachten in een omkoopschandaal rond de wereldvoetbalbond FIFA. 

De Verenigde Staten vroegen om de blokkade van de rekeningen bij Zwitserse banken, de Zwitsers gingen daarmee akkoord. Ook heeft justitie besloten dat de bankdocumenten die bij de rekeningen in beslag zullen worden genomen. 

© Novum 2015
fifa
vs
zwitserland
zurich
sepp blatter
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi