Italianen willen Marokkaanse held aan verblijfsvergunning helpen

marokko
3
28 mei '15
De 28-jarige Marokkaan Taoufik Chtouki (foto) is in Italië uitgegroeid tot een held nadat hij vorige week een toerist uit een rivier redde in Florence.

Duizenden Italianen spraken hun bewondering uit voor de heldendaad en ook de burgemeester van de stad roemde Chtouki. Hij blijkt echter een illegaal te zijn omdat zijn verblijfsdocumenten zijn verlopen. Italiaanse burgers hebben nu een campagne in het leven geroepen waarmee ze de autoriteiten vragen om een verblijfsvergunning voor de held. Zij willen graag dat hij 'integreert in de Italiaanse samenleving'. Via Change.org hebben initiatiefnemers een petitie opgericht en hopen op 5000 ondertekenaars. 

In zeer korte tijd zijn er al ruim 3200 handtekeningen gezet om Taoufik in Italië te houden. Zij schreven ook een brief aan de burgemeester van Florence. 'Geachte burgemeester, geef Taoufik een verblijfsvergunning zodat zijn integratie in de Florentijnse gemeenschap soepel verloopt', klonk het in de richting van Dario Nardella. 'Wij geloven dat deze jongen, die zijn leven riskeerde voor een ander, de harten kan verzoenen in dagen van grote problemen met de migrantenstroom.' 

Als het aan de actievoerders ligt groeit Chtouki dus uit tot een gevalletje 'zo kan het ook' als het om migranten gaat. 'We zijn ons ervan bewust dat hij problemen met de wet heeft, maar hij verdient een nieuwe kans', besloten zij in de brief. Chtouki komt oorspronkelijk uit Kelaa Sraghna, in de buurt van Marrakech. Hij woont al vier jaar in Italië.

Burgemeester Nardella reageerde eerder ook op de heldendaad: 'Taoufik heeft een daad van grote moed en menselijkheid verricht. Dank u Taoufik', zei hij toen.

© Redactie 2015
marokko
italië
taoufik chtouki
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?