Kaoutar (22) zit vast in Peru, Nederland weigert hulp

buitenland
134
2 jun '15
De Marokkaans-Nederlandse Kaoutar is slechts 22 jaar maar heeft op vrij jonge leeftijd al veel meegemaakt.

Kaoutar ging zoals veel 18-jarigen de fout in en moet dat jaren later bekopen met een uitzichtloze situatie in een onbekend en gevaarlijk land. Op die leeftijd liet ze zich verleiden tot het smokkelen van drugs. Ze werd echter gesnapt in Peru. Daarvoor kreeg ze een fikse celstraf van vijftien jaar. Deze straf werd later teruggedraaid naar zeven jaar. Omdat Kaoutar zich goed gedroeg mocht ze na vier jaar de cel verlaten. 

De rest van haar straf mag ze buiten de gevangenismuren doorbrengen. Kaoutar heeft veel spijt en moet zich elke maand melden. Bovendien mag ze het land niet uit. Door nieuwe regels zou een terugkeer echter wel mogelijk gemaakt kunnen worden met een beetje hulp van de Nederlandse autoriteiten. Ook zou ze een boete van omgerekend 2000 euro boete moeten betalen.

Geweigerd Kaoutar heeft een Nederlands paspoort, dat de Nederlandse ambassade in bezit heeft. Zij mogen het document echter niet teruggeven van de Nederlandse autoriteiten. Door de starre houding van de Nederlandse autoriteiten zit Kaoutar vast, kan ze niet werken en geen huisje huren. Het is aan een Palestijnse man met een restaurantje te danken dat ze eten en onderdak krijgt. 

Van hem mag Kaoutar voorlopig in een kamertje achterin zijn restaurant verblijven. 

Facebook Het verhaal van Kaoutar kwam dankzij wereldreiziger Mohsin Amdaouech op Facebook terecht. Amdaouech is bezig met een wereldreis en kreeg via Facebook een berichtje van Kaoutar. Hij ontmoette haar in Lima, waar de jonge Marokkaanse vervolgens haar verhaal deed voor de camera. Daarna is het hard gegaan. 

Zo is er een inzameling begonnen om in ieder geval de boete voor Kaoutar ze kunnen betalen. Om aandacht te vragen voor haar situatie is de Facebookpagina 'Help Kaoutar in Peru' opgericht. Haar grote wens is terug te keren naar Nederland om haar ouders, broertjes en zusjes weer in de armen te kunnen sluiten.

Beluister hier het hele verhaal. Doneren kan ook via de pagina.

© Redactie 2015
kaoutar
peru
drugssmokkel
lima
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi