Artsen in VS voeren schedeltransplantatie uit

algemeen
2
5 jun '15
Artsen in Texas hebben naar eigen zeggen de eerste succesvolle schedel- en scalptransplantatie uitgevoerd.

Een kankerpatiënt die door zijn behandeling een open wond op zijn hoofd had kreeg een gedeeltelijk nieuwe schedel en scalp. Dat hebben de ziekenhuizen die erbij betrokken waren donderdag bekendgemaakt. De operatie werd 22 mei uitgevoerd door artsen van het MD Anderson Cancer Center en het Methodist-ziekenhuis in Houston. De ontvanger van het nieuwe stuk schedel en hoofdhuid is Jim Boysen, een 55-jarige softwareontwikkelaar. 

Boysen werd bestraald om zijn kanker te behandelen en de hoofdwond die daardoor ontstond groeide niet dicht. Boysen zei verbaasd te zijn dat zijn artsen een hoofdhuid wisten te vinden die qua teint bijna hetzelfde was als zijn eigen huid. "Het is eigenlijk schokkend, zo dichtbij als ze gekomen zijn. Ik zal weer meer haar hebben dan toen ik 21 was", aldus een lachende Boysen. 

De operatie duurde zo'n vijftien uur en er waren een tiental artsen en zo'n veertig man ondersteund personeel bij betrokken. De transplantatie was moeilijk omdat het zo dicht bij de hersenen zat en omdat de bloedsomloop na afloop moest worden hersteld. "We moesten kleine bloedvaten met een doorsnee van 1,5 millimeter op elkaar aansluiten", zei dokter Michael Klebuc op de persconferentie.

"Dat wordt onder een operatiemicroscoop gedaan, met kleine hechtingen die half zo dik zijn als een menselijke haar, met gereedschap dat een juwelier zou gebruiken om een Zwitsers horloge te maken." Naast een gedeeltelijk nieuwe schedel en hoofdhuid kreeg de patiënt ook een nieuwe alvleesklier en nier vanwege zijn diabetes.

Boysen kan waarschijnlijk donderdag nog naar huis. 

© Novum 2015
bizar
texas
jim boysen
operatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi