Rechter Egypte: Hamas toch niet terroristisch

buitenland
7
6 jun '15
Een Egyptisch hof van beroep heeft een besluit om de Palestijnse islamistische organisatie Hamas tot een terroristische organisatie te bestempelen zaterdag vernietigd.

De lagere rechtbank die Hamas verbood was daar niet toe bevoegd. Een woordvoerder van Hamas in Gaza zei te verwachten dat de uitspraak 'positieve gevolgen' zal hebben voor de vertroebelde verstandhouding tussen Hamas en Egypte. Egypte bestempelde Hamas in februari tot een terroristische organisatie. Dat besluit bracht Hamas, dat onder de vorige president Mohammed Morsi openlijke steun kreeg van Egypte, verder in een isolement. 

De Egyptische regering is in de afgelopen maanden steeds vijandiger geworden jegens Hamas, dat van Egypte de schuld krijgt van het geweld op het schiereiland Sinaï. Onlangs werd ook begonnen met het aanleggen van een bufferzone langs de grens met de Gazastrook, in een poging het netwerk van smokkeltunnels te vernietigen dat Hamas als een levensader beschouwt. 

Het is opvallend te noemen dat Egpte zich bezighoudt met het wel of niet bestempelen van Hamas als terreurorganisatie. Hamas kwam in Gaza op democratische wijze aan de macht terwijl de huidige leider van Egypte, Abdelfettah al-Sissi, dat deed middels een staatsgreep. 

Hamas is een scheut van de in Egypte ontstane Moslimbroederschap en kampt met toenemende geldproblemen. De Egyptische regering heeft nog niet op de beslissing van de rechter gereageerd. 

© Novum 2015
egypte
hamas
terrorisme
gazastrook
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?