Kabinet wil ook 'haatimams' uit Europa weren

buitenland
265
8 jun '15
Het kabinet gaat kijken of Nederland ook zogenaamde 'ongewenste imams' kan weren die uit Europese landen komen.

Nu wordt alleen gekeken naar 'haatzaaiende' imams van buiten de EU. Zij komen straks op een zwarte lijst, maar de VVD wil dat hier ook ongewenste imams op staan die binnen de EU verblijven. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) noemt het voorstel van de VVD ,,interessant'. Het wordt betrokken in de aanscherping van het beleid, zo laat zijn woordvoerder zondag weten. 

De nationaal terreurcoördinator werkt al enige tijd aan een 'alerteringslijst' van imams die haat prediken. Maar het gaat dan alleen om personen die een visum moeten aanvragen. Maar imams van binnen de EU zijn niet visumplichtig. VVD-Kamerlid Ockje Tellegen liet in RTL Nieuws weten dat zij een actievere houding wil van het kabinet.

De moslimgemeenschap krijgt hiermee een flinke klap te verwerken omdat de afgelopen maanden gebleken is dat de stempel 'haatimam' snel gedrukt wordt. Vaak worden imams omstreden door verdachtmakingen, vaag bewijs en uitspraken die totaal uit de context gerukt worden. Dat laatste komt vooral door een gebrek aan kennis over de Arabische taal.

© Novum 2015
haatimam
ard van der steur
islam
islamofobie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?