Politie Nederland discrimineert

algemeen
126
9 jun '15
Discriminatie van politie tegenover minderheden komt niet alleen in de VS voor, maar ook in Nederland.

Dat blijkt uit het onderzoek van antropoloog Paul Mutsaers. Hij promoveert binnenkort met zijn onderzoek, schrijft Trouw. Mutsaers constateerde dat agenten vaak op etniciteit een doelgroep wordt bepaald. Denk daarbij aan Marokkanen, Turken of Surinamers. Dat komt onder meer omdat agenten grote vrijheden genieten om op eigen inzicht iets te beslissen. 

'Agenten zijn de afgelopen tien jaar getraind om op hun eigen ideeën, vakmanschap en onderbuikgevoel af te gaan, in plaats van op de regels. Vervolgens misbruikt een deel van hen de discretionaire ruimte', citeert het AD. 'Bij meer dan de helft van de verkeerscontroles die ik heb meegemaakt, zeker tientallen keren, werd vooraf een etnische doelgroep bepaald. Als het raampje omlaag ging en er zat een autochtone Nederlander, dan mocht hij doorrijden',  zegt Mutsaers.

Hij liep anderhalf jaar lang mee op drie plaatsen met agenten. Ook interviewde hij meer dan tachtig politiemensen en liet twintig agenten een dagboek bijhouden. Mutsaers gaat verder: 'Dus de vraag is, richt de politie zich op die allochtone groepen omdat ze vaker in de misdaadcijfers voorkomen of komen die groepen vaker voor in diezelfde cijfers omdat de politie zich vaker op hen richt?'

Ook constateerde hij dat dakloze migranten naar stadsgrenzen worden gebracht of dat Oost-Europeanen weggejaagd worden uit het centrum. Daar is echter geen enkele wettelijke basis voor, stelt de onderzoeken. 

Collega's Binnen het korps krijgen ook allochtone agenten zelfs te maken met discriminatie. 'Er worden op het prikbord krantenberichten opgehangen waarop koppen die negatief over de islam of migranten zijn omcirkeld.' Het thema staat 'hoog op de agenda', zegt de Nationale Politie. 'Mechanismes van in- en uitsluiting verdienen serieuze aandacht. De analyse van Mutsaers herkennen we niet direct maar we gaan met hem in gesprek.'

© Novum 2015
politie
discriminatie
marokkanen
paul mutsaers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?