Aboutaleb: imams moeten Nederlands leren op kosten moskee

algemeen
108
15 jun '15
Imams die uit het buitenland komen en regelmatig in Nederland komen prediken moeten Nederland spreken, aldus de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Kosten voor een taalcursus moeten de moskeeën zelf ophoesten. Aboutaleb sprak dit uit tijdens een opening van een islamitisch centrum in de Rotterdamse wijk Feijenoord. 'Veel jongeren spreken geen Arabisch, maar Nederlands. De islamitische gemeenschap heeft behoefte aan goedopgeleide leiders, die het gesprek met de grote wereld aan kunnen gaan. Dat begint met de beheersing van de Nederlandse taal.'

Aboutaleb gaat hiermee tegen de wens van partijgenoot en minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher. Begin deze maand kondigde hij aan te overwegen buitenlandse imams taal- en maatschappijcursussen aan te bieden voordat ze in Nederlandse moskeeën mogen prediken. 

Aboutaleb is zelf moslim en ziet niets in die aanpak. 'Ik geloof in eigen verantwoordelijkheid. Wie hier met behulp van 150 à 200 donateurs een islamitisch centrum kan opzetten, kan ook een taalcursus voor een imam betalen. Men zal ook wel moeten, want anders verlaten jongeren de moskee en keert de wal dus vroeg of laat het schip.'

Hij hekelt het feit dat islamitische hulp vaak van buitenaf komt. 'Een imam uit Qatar heeft geen idee van wat zich in Rotterdam afspeelt. Hij bereikt zijn publiek dus maar ten dele.' Abdeslam Chaquer is imam van stichting Al-Hoeda in Rottrdam en is het daar wel mee eens: 'Wie wil communiceren met de nieuwe generatie moet Nederlands praten. Daarmee stelt de moskee zich ook open voor de buren. Het mag geen eilandje in de wijk zijn'.

© Redactie 2015
moskee
islam
ahmed aboutaleb
imam
nederlands
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?