Marokko sluit bizar heiligdom met honderden geesteszieken

marokko
141
16 jun '15
Het Marokkaans ministerie heeft een immens project gelanceerd om ruim zevenhonderd mensen te evacueren van een heiligdom genaamd Bouya Omar.

Met het project, waarvoor veertig miljoen dirham vrij gemaakt is, wil het ministerie voor eens en voor altijd afrekenen met de barre omstandigheden. Om het project te begrijpen eerst even wat achtergrondinformatie over Mausoleum Bouya Omar.

Shirk
Bouya Omar ligt in de regio Kalaat Sraghna. De sfeer aldaar is onwerkelijk. Daar ligt Bouya Omar begraven, een 'heilige' die in de zestiende eeuw in deze regio woonde. Velen geloven dat hij wonderen kan verrichten en geesteszieken kan genezen. In het heiligdom zijn psychisch zieken vastgeketend, slaan sommigen hun hoofden tegen het graf en lopen anderen maar wat rond.

Sommigen beweren zelfs dat een djinn-rechtbank hen een straf heeft opgelegd. Deze straf zou bestaan uit het 3, 4, of 5 jaar verblijven in het mausoleum. Op deze manier geloven zij dat hun zondes worden gereinigd en dat de ziektes verdwijnen. Absolute shirk, zo oordelen islamitische geleerden. Uit onderzoek van de staat blijkt dat tientallen patiënten zo ernstig ziek zijn dat ze met spoed moeten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Het 'heiligdom' is door de onwetendheid van honderdduizenden een absolute goudmijn voor kwakzalvers en uitvoerders van sihr. Zij verdienen veel geld aan de 30.000 bezoekers die Bouya Omar trekt. Tussen de zieken zitten drugsdealers, maar ook hooggeplaatste politiemensen, hoogleraren en zelfs artsen.

Operatie Al Karama
Met het project - dat de naam Al Karama draagt - wil de overheid Bouya Omar nu sluiten. Sinds vorige week werken verschillende instanties met man en macht samen om de ruim zevenhonderd geesteszieken te evacueren en op te nemen voor passende zorg. Het ministerie van Volksgezondheid werkt hierin samen met lokale overheden, maatschappelijke organisaties en families van patiënten. Vooral de hulp van laatstgenoemden is opvallend.

Vaak gaat het om onwetende families die hun geliefde proberen te genezen middels deze wegen. Hoewel zij geloven dat Bouya Omar hen zal helpen stribbelen ze niet tegen nu er eindelijk professioneel hulp komt. De operatie zal vier weken in beslag nemen en heeft als doel om de psychisch zieken onder te brengen in moderne instellingen. Een konvooi van ambulances is op de locatie bezig om de patiënten te vervoeren naar verschillende steden in het hele land.

Politie en hulptroepen zorgen ervoor dat er geen rellen ontstaan. Dat is wel nodig omdat niet alle families wensen mee te werken. Minister Houssine El Ouardi heeft 34 artsen en 122 verpleegkundigen opgetrommeld om medische bijstand te leveren tijdens de evacuaties.

© Redactie 2015
marokko
al karama
bouya omar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?