'Ouders met geradicaliseerd kind voelt zich machteloos'

marokko
45
17 jun '15
Als jonge moslims radicaliseren, voelen hun ouders zich machteloos.

Ze zoeken naar hulp, zegt jongerenimam Yassin Elforkani, die vandaag liet weten te stoppen als woordvoerder van het CMO. Daarom komen tientallen imams en theologen vanuit Marokko naar Nederland. Tijdens de ramadan, die donderdag begint, gaan ze praten met ouders en jongeren. Ongeveer dertig geestelijken kwamen dinsdagavond aan op Schiphol. 

De imams gaan tijdens de vastenmaand de moskeeën in Nederland langs. Elforkani: ,,We willen laten zien dat er geen absolute waarheid is in de islam. Er zijn veel meningen. We willen ook laten zien hoe je volwaardig moslim kunt zijn en iets toevoegt aan de samenleving. Dat de islam je stimuleert om een betrokken burger te zijn en je niet isoleert.'' Elforkani merkt dat ouders niet weten hoe ze met hun kinderen moeten omgaan als die streng in de leer worden. 

,,Sommige jongeren zeggen tegen hun ouders: dit is de absolute islam, je mag bijvoorbeeld geen tv kijken. Ze vinden de islam superieur. Ouders zijn zoekend en worden verlegen. In het begin was het: als mijn zoon religieus is, is hij veilig. Nu merken ze dat het niet altijd zo is.'' De Marokkaanse geestelijken komen, omdat de Nederlandse imams tijdens de ramadan worden overspoeld met werk. 

,,De moskeeën worden extra bezocht, er zijn veel activiteiten. Geen moskee is leeg, ze zijn helemaal propvol. Daarom is extra mankracht nodig. Imams uit Marokko hebben tientallen jaren bagage om dit te doen'', aldus Elforkani. Volgens Elforkani zijn het moeilijke tijden in de wereld. 

,,Het kan alle kanten op. Het kan goed gaan, maar ook fataal fout. De positie van de islam staat onder druk. De Arabische wereld is onstabiel, er worden veel oorlogen in naam van de islam gevochten.'' 

© Novum 2015
yassin elforkani
radicalisering
ouders
marokko
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?