Vooral Marokkanen (94%) zouden vechten voor vaderland

marokko
163
18 jun '15
Win/Gallup International heeft een onderzoek gehouden in 65 landen om de bereidheid van burgers te testen om mee te vechten in tijden van oorlog.

Het onderzoeksbureau vroeg 64.000 mensen naar hun bereidheid te vechten als er oorlog uitbreekt. Volgens dat onderzoek is 94% van de ondervraagde Marokkanen bereid om voor vaderland te sterven. Daarmee staat het Noord-Afrikaans bovenaan. Ook 94% van de burgers van Fiji zeggen oorlog te willen voeren voor vaderland. Landen die bekendstaan om hun patriottisme 'scoren' veel lager. 

Denk daarbij aan Turkije (73%), Verenigde Staten (44%) en Duitsland (18%). Nederlanders blijken absoluut geen trek te hebben in oorlog voor vaderland (15%). Alleen Japan scoort slechter met 11%. Hans Damen, generaal van de Koninklijke Landmacht, is daar absoluut niet blij mee. Op Twitter uit hij zijn frustraties: '85 procent van de Nederlanders niet bereid te vechten voor ons land. Tsja, wel de lusten, niet de lasten tot het te laat is'.

Moslims Als we het onderzoek op religieus gebied benaderen blijken vooral moslims te willen sterven voor vaderland. 78% van de moslims gaf aan bereid te zijn het leger in te gaan. Hindoes volgen met 77%. Boeddhisten staan derde met 66%. Opmerkelijk is dat atheïsten en agnosten op plek vier komen met 57%, gevolgd door verschillende stromingen binnen het christendom. 

Joden blijken het minst bereid als we naar de gelovigen kijken (51%).   

© Redactie 2015
marokko
defensie
leger
oorlog
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?