Blanke schutter opgepakt na bloedbad in kerk VS

buitenland
19
18 jun '15
De politie in de Amerikaanse staat North Carolina heeft een blanke verdachte gearresteerd in verband met de bloedige schietpartij in een afro-Amerikaanse kerk in Charleston, in South Carolina, donderdag.

Dat heeft justitie meegedeeld. Het gaat om de 21-jarige Dylann Roof. Bij de schietpartij kwamen negen mensen om het leven. De autoriteiten gaan uit van een haatdelict. Roof werd aangehouden bij een verkeerscontrole in de plaats Shelby, liet politiecommissaris van Charleston Greg Mullen weten. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat Roof in het verleden aangeklaagd is voor drugsbezit en huisvredebreuk. 

Hij heeft geen strafblad in South Carolina. De schietpartij vond plaats in de Emanuel AME Church, een historische Afrikaans-Amerikaanse kerk. De verdachte zou een gebedsdienst hebben bijgewoond en op een gegeven moment het vuur hebben geopend. Daarbij kwamen drie mannen en zes vrouwen om het leven. 

De oorsprong van de kerk gaat terug tot 1816, toen verscheidene kerken zich afscheidden van de Methodistische Episcopale kerk van Charleston. Een van de oprichters, Denmark Vesey, probeerde in 1822 een slavenopstand te organiseren. Hij werd gepakt en blanke landeigenaren lieten uit wraak zijn kerk in brand steken. De leden van de kerk gingen daarna ondergronds tot na de Amerikaanse burgeroorlog. 

© Novum 2015
charleston
vs
terrorisme
racisme
haatmisdrijf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?