Bloeddorstige racist 'vreesde machtsgreep zwarten'

buitenland
3
19 jun '15
De man die verdacht wordt van het doodschieten van negen donkere kerkgangers in het Amerikaanse Charleston was bang dat 'zwarten bezig waren de wereld over te nemen'.

Dat zegt een goede vriend van de 21-jarige Dylann Storm Roof. Op een avond, na een stuk of wat wodka's, verklaarde Roof dat 'iemand er iets aan moest doen voor het blanke ras', herinnert Joey Meek zich. Toen Meek de beelden zag die bewakingscamera's hadden gemaakt van de schietpartij in de Emanuel-kerk in Charleston herkende hij zijn schoolkameraad onmiddellijk. 

Plan "Ik dácht niet dat hij het was", zei Meek. "Ik wíst dat hij het was." Roof had van het geld dat hij onlangs voor zijn verjaardag had gekregen een pistool gekocht, aldus Meek. Hij deelde bovendien mee dat hij 'een plan' had. Die verklaring verontrustte Meek zo dat hij het wapen uit Roofs auto achteroverdrukte en een nacht lang in zijn huis verstopte. Of Roof iets te maken had met een van de zestien blank-racistische organisaties in de staat South Carolina is onduidelijk. 

Op zijn Facebook-profiel poseert hij met een kenteken met de vlag van de Confederatie, de zuidelijke staten die in de Amerikaanse Burgeroorlog vochten voor het behoud van de slavernij. Ook plaatste hij foto's waarop hij een jas draagt met de vlaggen van het gevallen apartheidsregime in Zuid-Afrika en het blanke bewind in wat nu Zimbabwe is. 

Gewelddadig Roof werd donderdag na een grootschalige klopjacht gesignaleerd voor een verkeerslicht in Shelby, in North Carolina, en vervolgens ingerekend. Hij zit in Charleston in voorarrest. Behalve over de achtergrond van de verdachte werd ook meer duidelijk over de toedracht van het bloedbad. Hij maakte aanvankelijk geen gevaarlijke indruk, zei Rae Wilson, de gemeentelijke lijkschouwer. 

"De verdachte stapte op de groep af en werd door hen opgenomen, omdat ze dachten dat hij bij hen wilde aansluiten voor de bijbelstudie", aldus Wilson. Maar vervolgens 'werd hij erg agressief en gewelddadig'. De kogelregen die Roof zou hebben afgevuurd kostte negen mensen het leven. 

Onder hen was de 41-jarige voorganger van de kerk, Clementa Pinckney, een prominente afro-Amerikaanse activist en senator in South Carolina. Onder de andere slachtoffers, die varieerden in leeftijd van 26 tot 74, waren nog drie predikanten. 

© Novum 2015
charleston
dylann storm roof
racisme
haatmisdrijf
vs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?