Geen stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv

buitenland
2
19 jun '15
Een stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv gaat niet door dankzij linkse partijen in de gemeenteraad van de hoofdstad.

Burgemeester Eberhard van der Laan ziet graag een officieel stedenband met de stad, die in schurkenstaat Israël ligt. GroenLinks, SP, PvdD en wellicht ook de PvdA zien niks in dat idee. Van der Laan betoogde juist dat een stedenband nodig is om de misstanden in Tel Aviv en Ramallah bespreekbaar te maken. 'De kooplieden en dominees in de stad Amsterdam probeerden altijd contact te houden. Ik hoop dat wij de Amsterdamse vrijzinnigheid en harmonie kunnen exporteren naar het Midden-Oosten', aldus Van der Laan. 

Om de linkse partijen tevreden te houden stelde de burgemeester ook voor om een stedenband met Ramallah aan te gaan. Deze partijen willen daar echter niets van weten. Zij werden weer onder druk gezet door honderden pro-Palestina actievoerders. Dat het voorstel weggestemd zal worden is opmerkelijk, omdat alle partijen een onderzoek naar de mogelijkheden wel goedkeurden. 

Dat werd echter gedaan voor het bloedbad dat de zionistenstaat aanrichtte in Gaza in de zomer van 2014. Sindsdien ligt alles anders en zou een stedenband absoluut niet gepast zijn.

© Redactie 2015
amsterdam
tel aviv
stedenband
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?