Chinese moslims mogen niet meedoen aan Ramadan

marokko
97
19 jun '15
China heeft een grote groep moslims in het land opnieuw verboden mee te doen aan de Ramadan.

In het westelijk district Xinjiang wonen veel moslims en die worden systematisch onderdrukt door de regering. De overheid heeft het voor ambtenaren, politici, studenten en docenten verboden mee te doen aan de Ramadan. Bovendien roept men andere burgers op vooral niet mee te doen aan de Ramadan. De Oeigoerse (zo heet de moslimminderheid in China) leider Dilxat Raxit ziet het verbod als een poging van China om het islamitisch geloof van mensen te controleren. 

Weerstand Hij waarschuwde dat deze beperkingen het Oeigoerse volk dwingen om zich te verzetten tegen de overheid. 'Het geloof van de Oeigoeren is zeer gepolitiseerd en de toename van controles kan scherpe weerstand veroorzaken', zegt Raxit volgens de Britse krant Independent. In de afgelopen jaren hebben de Chinese autoriteiten separatistische Oeigoeren verantwoordelijk gehouden voor een reeks van aanslagen, maar de groep ontkende altijd alle betrokkenheid. 

Deze verdachtmakingen zorgen voor streng en discriminatoir beleid jegens de moslimminderheid in China. Activisten beschuldigen Beijing ervan de dreiging te overdrijven als excuus om beperkingen op te leggen. Op de website van de regering worden halalrestaurants in de buurt van de Kazachse grens aangemoedigd om overdag open te blijven tijdens de Ramadan. 
Alcohol Ook worden islamitische winkeliers bevolen sigaretten en alcohol te verkopen gedurende de maand. Doen zij dit niet: worden hun winkels zonder pardon gesloten. Hoewel de overheid spreekt van 'religieus extremisme' spreken mensenrechtengroepen van 'religieuze onderdrukking'. Zij voegen eraan toe dat de autoriteiten niet willen dat moslims hun geloof belijden in het openbaar. 

Ook wil de regering onderwijs en religie gescheiden houden. Deze regel geldt echter niet als  het gaat om kinderen van Han-Chinezen, die vaak boeddhistisch of christelijk zijn. 

© Redactie 2015
marokko
china
ramadan
xinjiang
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?