Van Aartsen: 'Racisme bestaat niet bij Haagse politie'

algemeen
36
1 jul '15
De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft woensdag opgeroepen tot kalmte.

Dat deed hij tijdens een persconferentie over de dood van de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez, die na een arrestatie afgelopen weekend overleed. ,,Onze rechtsstaat werkt. Vijf agenten zijn verdachten in deze zaak en ze zijn op non-actief gesteld.'' De Haagse politiechef Paul van Musscher sloot zich bij de oproep van de burgemeester aan. 

,,Geen enkele gebeurtenis, hoe vervelend dan ook, is aanleiding om over te gaan tot bedreiging, plundering of vernieling. Daar is niemand bij gebaat, zeker niet de bewoners en ook niet de ondernemers van de Schilderswijk.'' In de Haagse Schilderswijk braken in de nacht van maandag op dinsdag rellen uit na een protesttocht tegen het politieoptreden. Ook in de nacht van dinsdag op woensdag was het onrustig. 

Volgens Van Aartsen is het motief van de relschoppers niet verdriet of boosheid om de dood van Henriquez, maar gaat het om vandalen.

Racisme Op de vraag of vermeend racisme binnen het Haagse politiekorps wellicht aanleiding kan zijn voor de relschoppers, reageert Van Aartsen afwijzend: ,,Racisme bestaat niet binnen het Haagse korps en ook niet binnen de Nederlandse politie.'' Uit een voorlopige sectie blijkt dat Henriquez' dood zeer waarschijnlijk het gevolg is van zuurstoftekort. 

Dat komt hoogstwaarschijnlijk door het optreden van de politie bij de arrestatie. Van Musscher zei woensdag dat agenten, ook agenten die niet betrokken zijn bij de aanhouding van Henriquez, de afgelopen dagen bedreigd zijn.

© ANP 2015
mitch henriquez
den haag
jozias van aartsen
paul van musscher
politiegeweld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi