Marokko waarschuwde Frankrijk eerder over dader onthoofding Lyon

marokko
9
2 jul '15
Yassin Salhi vermoorde zijn werkgever afgelopen week bij een gasfabriek nabij Lyon. Alsof de moord niet genoeg was onthoofde hij hem ook nog eens.

De brute moord wordt door het Frans openbaar ministerie als een terreuraanslag beschouwd, maar Salhi zegt dat er geen religieuze motieven achter de moord zaten. Frankrijk had de moord wellicht kunnen voorkomen. De Marokkaanse krant Al Ahdath Al Maghribiya meldt dat de Marokkaanse autoriteiten geruime tijd geleden al hun Franse collega's hebben ingelicht over verdachte contacten tussen Salhi en terreurbeweging IS. Na de onthoofding en de gasexplosie vroegen de Franse autoriteiten Marokko direct om meer informatie. 

Marokko hield de dertiger al geruime tijd in de gaten. Hij stond bekend als iemand die verdachte contacten had met IS. Wat de Fransen met de Marokkaanse informatie hebben gedaan is niet bekend. In Frankrijk zette de Franse politie hem in 2006 op een veiligheidslijst nadat hij lezingen bijwoonde van een radicale prediker. Twee jaar later werd zijn naam van de lijst geschrapt. In 2013 en 2014 kwam hij weer in beeld omdat hij zich zou ophouden in 'salafistische' kringen. 

Salhi heeft naast de Franse nationaliteit waarschijnlijk ook de Marokkaanse en Algerijnse. Zijn moeder is namelijk van Marokkaanse komaf, terwijl zijn vader Algerijns is.

© Redactie 2015
marokko
frankrijk
lyon
yassin salhi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi