Marokkaans-Nederlandse jongen (14) onder schot gehouden door politie (video)

algemeen
470
3 jul '15
De 14-jarige Zakaria uit Rotterdam heeft afgelopen nacht de schrik van zijn leven gehad toen hij door de politie onder schot werd gehouden.

Zijn zus filmde het hele gebeuren en reageerde emotioneel op het politieoptreden. Het jongetje zou bij zijn broer in de auto hebben gezeten en omdat de politie de auto als 'verdacht' aanmerkte werden de inzittenden uit de wagen gehaald. De manier waarop is op z'n allerzachtst schokkend te noemen. 

Zo moest de jongen op zijn knieën gaan met zijn handen op het achterhoofd. De zus verklaarde dat de agenten dit met getrokken pistolen deden. 'Hoe kan je een 14-jarige dit aan doen?', vraagt ze zich af. Opvallend is dat hij zijn zus tot rust opriep toen hij op zijn knieën zat. Het filmpje is inmiddels honderden keren gedeeld op Facebook. 

De jongen kwam gauw vrij maar de schrik zit er goed in. Eenmaal thuis vertelt hij zijn zus doodsbang te zijn geweest en alleen maar dacht aan het uitspreken van de shahada. De jongen was bang dat hem hetzelfde zou gebeuren als 'die man in Den Haag'. Zaka verwees hierbij uiteraard naar Mitch Henriquez, die afgelopen week door grof politiegeweld om het leven kwam.

UPDATE Onze redactie heeft na het verschijnen van de beelden contact opgenomen met de familie. Zus Selma, die alles filmde, geeft ons de nodige antwoorden op enkele vragen. Een oudere broer en de elfjarige Zaka reden net voor fadjr hun straat in Rotterdam in om op tijd thuis te zijn. 'Zaka wilde snel naar binnen om het gebed te verrichten', zegt Selma. Wat blijkt? De politie heeft korte tijd daarvoor een melding binnengekregen over verboden vuurwapenbezit in de buurt. 

Deze bleek echter niet in het bezit te zijn van de geschrokken broers. 'Toen mijn broertje wilde uitstappen om te bidden zijn ze vliegensvlug de straat in gereden en moesten ze in de auto blijven zitten met hun handen boven het hoofd. Ze werden allebei onder schot gehouden.' Ze gaat verder: 'Hij was doodsbang omdat ze zeiden dat ze zouden schieten als hij zich bewoog'. 

Zaka werd op zijn knieën gedwongen en moest naar het bureau voor verhoor. Een advocaat kreeg hij niet. 'Later mochten we hem weer ophalen', besluit zijn zus. 

 

© Redactie 2015
rotterdam
politie
politiegeweld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi