Motie Denk verworpen: linkse partijen willen naam 'Islamitische Staat' houden

algemeen
36
6 jul '15
Onder meer de PvdA, SP en GroenLinks hebben een motie van Denk NL verworpen. Daarin pleit Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu voor afschaffing van de naam Islamitische Staat.

Kuzu pleitte ervoor dat IS voortaan Daesh genoemd moet worden. In het Arabisch staat dat voor Dawla islamiya fil Iraq wa Shaam. De terreurbeweging noemt zichzelf al zo en ook sommige Europese politieke kringen hebben ingestemd met het afschaffen van de naam Islamitische Staat, puur om de reden dat de naam ver van de werkelijkheid staat. Kuzu diende een motie in om onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk en Turkije te volgen hierin.

Hij kreeg echter nul op het rekest. Juist de partijen die zich richten ook op islamitische kiezers richten stemden tegen. PvdA, SP, GroenLinks en D66 verwierpen net als andere partijen de motie. Ook de minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, vond de motie overbodig. Op Facebook vraagt Denk zich af waarom Nederland de motie net als in andere leidende landen in Europa kan aannemen. 

Daesh Het Brits Lagerhuis hoorde een soortgelijke motie vorige week al dankzij Rehman Chishti. De Britse premier David Cameron was het volmondig eens met Chishti en ook Lagerhuis-leden zagen heil in het voorstel. Zodoende werd het voorstel vrij gemakkelijk aangenomen. De terreurbeweging zal in Groot-Brittannië voortaan als Daesh door het leven gaan. Ook Frankrijk en Turkije besloten hiertoe. 

© Redactie 2015
denk nl
tunahan kuzu
islamitische staat
islam
daesh
isis
isil
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi