Ruim 2400 joden woonachtig in Marokko

marokko
38
6 jul '15
Marokko staat bekend als één van de meest tolerante Arabische landen jegens joodse burgers. Dat blijkt ook uit één nieuw onderzoek van een joodse denktank.

De in Jeruzalem gevestigde denktank Jewish People Policy Institute (JPPI) schreef een rapport over de joodse bevolking over de hele wereld. Daaruit bleek onder meer dat iets meer dan 2400 joden in Marokko leven. Marokko en Zuid-Afrika zijn een van de weinige Afrikaanse landen waar joden wonen. Bovendien wonen in Marokko de meeste joden als je je alleen richt op de Arabische wereld. In Zuid-Afrika wonen overigens 70.000 joden. 

Wereldwijd telde JPPI 14,2 miljoen joden, nog altijd een stuk minder als het aantal voor de Tweede Wereldoorlog (16,6 miljoen). In de zionistische schurkenstaat Israël wonen logischerwijs de meeste joden: 6,1 miljoen mensen. De Verenigde Staten volgen met bijna evenveel joden: 5,7 miljoen. Frankrijk volgt op gepaste afstand met 475.000 burgers. 

De stijging van het aantal joden komt niet alleen door natuurlijke groei, maar ook de manier van registreren is anders. In de VS worden joden nu ook geregistreerd als één van hun ouders joods is. Bij meer dan de helft (59%) is dit het geval. 

Joden in Marokko De relatie van Marokko met joodse burgers is er altijd een van uitersten geweest. Zo leefden er voor de illegale stichting van Israël in 1948 ruim 250.000 joden in Marokko. Tijdens de Holocaust weigerde de toenmalige heerser een oproep van Adolf Hitler om joodse Marokkanen uit te leveren. 'Zij zijn net als alle andere Marokkanen, die ik zie als mijn kinderen', zou hij gezegd hebben. 

Israël bood veel Marokkaanse joden bij de stichting van het land perfecte voorwaarden aan om naar de zionistenstaat te verhuizen. Zo kreeg men woningen, werk en een maandelijks inkomen om te gaan wonen in illegale nederzettingen. Een uitloop was het gevolg. 

Overigens zijn de cijfers van JPPI heel opmerkelijk. Volgens de CIA (gepubliceerd in het World Factbook) is 0,3% van de Marokkaanse bevolking joods, wat neerkomt op zo'n 70.000 personen. 

© Redactie 2015
marokko
joden
islam
moslims
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi