OM moet zich weer buigen over Zwarte Piet

algemeen
13
7 jul '15
Bij het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam zijn drie aangiftes en zo'n zevenhonderd steunbetuigingen binnengekomen tegen Zwarte Piet.

Een woordvoerder liet dinsdag weten dat de aangiftes de komende tijd worden beoordeeld. Advocaat van de tegenstanders van Zwarte Piet, Willem Jebbink, liet weten dat hij een volmacht heeft gekregen alle steunbetuigingen om te zetten in aangiftes. Hij verwacht zo'n twee weken nodig te hebben voor deze "administratieve operatie".

De woordvoerder van het OM liet al weten dat de vele steunbetuigingen niet zomaar aan de kant worden geschoven.

Sinterklaasjournaal De aanklacht richt zich op de NTR, die het Sinterklaasjournaal uitzendt, en winkelketens als De Bijenkorf, V&D, Blokker, Hema en Albert Heijn, omdat zij producten verkochten met een afbeelding van Zwarte Piet. Mensen konden afgelopen week op initiatief van Stichting Nederland Wordt Beter, Zwarte Piet Niet en Stop BlackFace in het hele land aangifte doen tegen het hulpje van Sinterklaas.

De tegenstanders deden al eerder aangifte tegen Zwarte Piet, maar het OM seponeerde de zaak omdat er geen sprake was van een strafbaar feit. De actievoerders, die vinden dat de knecht van de goedheiligman discriminerend, racistisch en beledigend is, proberen het nu opnieuw. 

Mocht justitie de aanklachten wederom afwijzen, dan hebben ze al aangekondigd via een procedure bij het gerechtshof het OM er alsnog toe te bewegen vervolging in te stellen.

© ANP 2015
zwarte piet
sinterklaas
racisme
discriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi