Triest: veel doden door gevechten Berbers en Arabieren in Algerije

buitenland
136
8 jul '15
Zeker 22 mensen zijn om het leven gekomen door gevechten tussen Arabieren en Berbers in Algerije.

Dat hebben lokale medici woensdag laten weten. Minstens dertig mensen raakten gewond. De gevechten waren bij de plaats Ghardaïa. Diverse winkels moesten het ontgelden. De gewelddadigheden over en weer begonnen afgelopen weekeinde. De veiligheidsdienst stuurde daarna versterkingen om verdere escalatie te voorkomen, maar dat lukte niet. Maandag en dinsdag laaiden de gevechten in alle hevigheid op.

Berbers domineerden Noord-Afrika tot de komst van de Arabieren en later de Fransen. Ghardaïa is de belangrijkste plaats voor een stroming van Berbers, de Mozabieten, die het vaker aan de stok krijgen met de Algerijnse autoriteiten. Ze zijn sinds 2013 ook in conflict over banen, woningen en land. De Algerijnse minister van Binnenlandse Zaken is naar Ghardaïa gegaan.

In de Algerijnse hoofdstad Algiers gingen berbers de straat op om te demonstreren. Ze willen dat de regering maatregelen neemt om het geweld in te dammen. De gevechten zijn de gewelddadigste in de afgelopen jaren. Vorig jaar kwamen twee mensen om in gevechten tussen de groepen.

© ANP 2015
algerije
ghadaia
berbers
arabieren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi