Moslims VS zamelen geld in voor afro-Amerikaanse kerken na brandstichting

buitenland
6
8 jul '15
Islamitische organisaties in de Verenigde Staten hebben een online campagne op poten gezet om geld in te zamelen voor een verbrande afro-Amerikaanse kerk.

Na de aanslag op een kerk in Charleston waar vrijwel alleen donkere Amerikanen komen vlogen verschillende afro-Amerikaanse kerken in brand. Bij de aanslag in Charleston kwamen negen afro-Amerikanen om het leven. Het bleek een startsignaal voor een reeks branden op 'black churches' zoals ze in Amerika genoemd worden. In acht kerken in Tennessee, South Carolina, North Carolina, Florida en Georgia werd brand gesticht.

Moslims Vrijwel iedereen in de VS is het erover eens: dit waren vandalen met racistische motieven. Dat valt ook te lezen op de website van de campagne, georganiseerd door de islamitische organisatie ARC, de Arabische Amerikaanse Vereniging van New York. Ook de anti-racisme moslimorganisatie en Ummah Wide doen mee met de actie. 

'Het is Ramadan en we ervaren de schoonheid en heiligheid van onze moskeeën tijdens deze heilige maand. Alle gebedshuizen zijn heiligdommen en een plaats waar iedereen zich veilig moet voelen. We wensen anderen hetgeen we onszelf ook toewensen: het recht om te aanbidden zonder intimidatie en het recht op veiligheid', zegt de groep. 

Sinds de lancering op 2 juli heeft de campagne al 23.000 dollar opgeleverd. De actie gaat door tot 18 juli, waarna het geld gedoneerd zal worden aan verschillende kerkleiders. 'We willen onze afro-Amerikaanse broeders en zusters laten weten dat wij solidair met hen zijn tijdens deze donkere dagen. Als een klein symbool van solidariteit in deze gezegende maand zijn we donaties aan het verzamelen voor de wederopbouw van de zeven kerken die zijn afgebrand', besloot voorzitter Imam Zaid Chakir. 

De branden worden onderzocht maar de autoriteiten willen vooralsnog niet spreken over 'haatmisdrijven'. 

© Redactie 2015
moslims
islam
vrede
south carolina
charleston
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?