Eid ul-Fitr waarschijnlijk op vrijdag 17 juli

marokko
50
10 jul '15
Terwijl moslims zijn begonnen aan de laatste week van de Ramadan maken astronomen drukke dagen om te bepalen wanneer het eind van Ramadan is.

Hoewel de meeste instanties denken dat Eid ul-Fitr op 17 juli is zijn er anderen die het 'safe' willen spelen en deze dag liever vasten en het feest op 18 juli willen vieren. Dat om de reden dat de 'nieuwe maan' moeilijk te zien zal zijn op 16 juli. De Europese Raad van Fatwa's en Onderzoek (ECFR) en het Sharjah Planetarium uit de Emiraten denken dat Eid ul-Fitr hoogstwaarschijnlijk op 17 juli is.  

'Tegenstanders' menen echter dat de nieuwe maan moeilijk te zien zal zijn en moslims daarom ook vrijdag 17 juli moeten vasten. Ibrahim Al Jarwan van Sharjah Planetarium zegt dat Eid ul-Fitr op vrijdag is op basis van astronomische berekeningen. De maansikkel van de maand Shawwal zal op 16 juli rond 17:30 te zien moeten zijn in de Emiraten, zegt de meteoroloog. 

Marokko Volgens Yabiladi zal dit in Marokko niet het geval zijn. In het gunstigste geval zal de maan 'moeilijk' te zien zijn op donderdag. De mogelijkheid dat de maansikkel te zien is wordt echter niet uitgesloten, zegt de meteorologische dienst HMNAO. De kans is groter dat de maansikkel op vrijdag wel te zien is in Marokko. 

Voor moslims in Nederland heeft dat echter geen invloed want die baseren zich op beoordelingen in Saudi-Arabië.

© Redactie 2015
marokko
ramadan
islam
suikerfeest
eid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi