Turkije geeft moslims paspoort, China woedend

algemeen
94
12 jul '15
Oeigoeren uit de Chinese regio Xinjiang krijgen van Turkse diplomaten paspoorten en worden naar Turkije gehaald.

Sommigen van hen worden verkocht aan milities en gebruikt als 'kanonnenvoer', zei Tong Bishan van het Chinese ministerie van Publieke Veiligheid zaterdag. Hij veroordeelde de praktijken, omdat Oeigoeren "overduidelijk Chinees" zijn. Oeigoeren vormen een islamitische minderheid in China en zijn van Turkse afkomst. De Turkse regering heeft eerder gezegd dat Oeigoeren die in China worden vervolgd welkom zijn in Turkije, tot woede van de regering in Peking. 

Volgens Tong hebben honderden Oeigoeren een Turks paspoort gekregen en zijn ze naar Turkije gereisd. Volgens Tong kunnen veel Oeigoeren geen werk vinden in Turkije, waardoor ze in handen vallen van extremistische groepen zoals de East Turkestan Islamic Movement. Die beweging voert een gewapende strijd voor afscheiding van Xinjian van China. 

Ook zouden veel Oeigoeren worden verkocht aan terreurbewegingen in het Midden Oosten, zoals Islamitische Staat (IS). De Oeigoeren maken door regels vanuit de regering een moeilijke tijd door in de vastenmaand Ramadan. Zo mogen ze niet vasten en worden islamitische winkeleigenaren gedwongen alcohol te verkopen.

© ANP 2015
oeigoeren
china
turkije
tong bishan
islamhaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?