Eerste halalbank op komst in Nederland

economie
37
13 jul '15
Als het aan de Turkse bank Kuveyt Türk ligt maakt islamitisch bankieren zijn opwachting binnenkort in Nederland.

De bank opende vorige week de eerste halalbank van Duitsland en ziet potentie in Nederland. Dat maakt Kemal Ozan, algemeen directeur van de bank, bekend volgens Parool. 'Na de opening in Frankfurt willen wij uitbreiden naar de Nederlandse markt.' Hij wijst daarbij op het aantal moslims in Nederland: meer dan één miljoen. Halalbankieren houdt in dat de bank binnen de economische wetten van de islam moet blijven. 

Een van de belangrijkste regels is het verbod op rente en de investeringen in haram-zaken zoals alcohol, pornografie en gokken. Jaren geleden probeerde Rabobank islamitisch bankieren te introduceren maar toen was het volgens de bank 'commercieel gezien niet interessant genoeg'. Er zijn nog een aantal belemmeringen omdat het moeilijk is vast te stellen hoeveel moslims hier gebruik van zouden maken. 

Het CBS heeft uit onderzoek wel laten blijken dat het aantal moslims fors groeit in Nederland. Ook hebben moslims een steeds hoger inkomen. De krant noemt de hypotheekrenteaftrek het belangrijkste obstakel in Nederland. 

Een hypotheek afsluiten bij een 'normale' bank is vaak aantrekkelijker omdat huizenkopers de hypotheekrente kunnen aftrekken van de belasting. Islamitische hypotheken zouden makkelijk in te voeren zijn als daar een soortgelijke regel voor komt. Ozan kan nog niet zeggen wanneer de islamitische bank haar deuren opent in Nederland: 'Als onze uitbreiding is gestabiliseerd richten we ons op de Nederlandse markt.'

© Redactie 2015
halal
islam
haram
bank
bankieren
rente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi