Gevangenisdirecteur ontslagen na spectaculaire ontsnapping drugsbaron

buitenland
1
14 jul '15
De Mexicaanse drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán moet hulp hebben gehad van gevangenismedewerkers tijdens zijn ontsnapping.

Dat heeft de Mexicaanse minister Miguel Ángel Osorio Chong maandag gezegd tijdens een persconferentie. De directeur van de zwaarbewaakte gevangenis waar Guzmán zat, is ontslagen. Guzmán ontsnapte zaterdag uit de Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez, vlakbij de hoofdstad Mexico-Stad. De klopjacht op Guzmán is in volle gang. Mexico heeft een beloning van zestig miljoen Mexicaanse peso (bijna 3,5 miljoen euro) uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de arrestatie van de drugsbaas. 

Ook worden er videobeelden uit de gevangenis vrijgegeven. Naar meer dan dertig mensen loopt een officieel onderzoek omdat zij mogelijk hebben geholpen bij de ontsnapping. Maandag werd bekend dat de Verenigde Staten al in 2014 wisten dat Guzmán van plan was te ontsnappen. Hij zou daar al sinds zijn arrestatie mee bezig zijn geweest, aldus de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA. 

Een ex-medewerker van de DEA vertelde maandag aan ABC News dat van begin af aan duidelijk was dat Guzmán zijn ontsnapping aan het plannen was. De Mexicaanse autoriteiten zouden daar ook van op de hoogte zijn gebracht.
Gevangenispersoneel
Volgens andere Amerikaanse media zijn er ook documenten opgedoken waaruit blijkt dat de VS een maand na de arrestatie van Guzmán informatie binnen hadden gekregen over dat kennissen en familieleden van de drugsbaas een gevangenisuitbraak aan het voorbereiden waren. Ze wilden onder meer gevangenispersoneel omkopen en bedreigen.

Desondanks lukte het 'El Chapo' te ontsnappen. De actie was goed voorbereid aangezien de tunnel waardoor Guzmán kon weg komen, was voorzien van onder meer licht, motorrails en zuurstofflessen. De DEA had overigens geen specifieke informatie over de geraffineerde ontsnapping van zaterdagavond.

© ANP 2015
el chapo
joaquin guzman
mexico
drugshandel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?