Ramadan in Marokko: minder slaap, minder werk, meer aanbidding

marokko
4
14 jul '15
Een interessant onderzoek heeft het leven van Marokkanen in de Ramadan in kaart gebracht.

Het onderzoek werd door de Hoge Planningscommissie (HCP) gedaan in 2012 en werd maandag gepubliceerd. Volgens HCP daalt de arbeidsproductiviteit van Marokkanen met 23% als gevolg van minder slaap. Marokkanen slapen gemiddeld 37 minuten minder in de Ramadan. Ook het algemeen gedrag tijdens de Ramadan zorgt voor minder productiviteit. 54% geeft aan voor zonsopgang op te staan om te eten (suhoor). 
29% van de onderzochte Marokkanen zegt na de Tarawih-gebeden rond elf uur nog een diner te nuttigen. Door de tijdsveranderingen van eten en activiteiten slapen Marokkanen minder, waardoor arbeidsproductiviteit daalt, men trager dan normaal is en in sommige gevallen zeer slechtgehumeurd. 

Women rule the world De productiviteit bij commerciële bedrijven, productiefaciliteiten en overheidsinstellingen dalen, maar voor Marokkaanse huishoudens is dit absoluut niet het geval. Volgens HCP trekt men zelfs meer tijd uit voor huishoudelijke taken in de Ramadan. Marokkaanse vrouwen zijn dagelijks gemiddeld 47 minuten langer bezig met koken, schoonmaken en winkelen tijdens de Ramadan. 

Bovendien is aangetoond dat Marokkanen in de Ramadan meer consumeren en kopen dan ze eigenlijk nodig hebben. Herkenbaar? Zeer zeker. 

Islam De Ramadan is er uiteraard om dichter bij Allah te komen. Wat dat betreft scoren Marokkanen goed. Uit het onderzoek blijkt dat men meer tijd neemt om religieuze activiteiten te ondernemen. Beste voorbeeld daarvan is het deelnemen aan de vrijwillige Tarawih-gebeden en het bijwonen van lezingen. Volgens HCP besteden Marokkanen dagelijks 59 minuten meer aan religie. 

Vooral onder mannen is dit een enorme stijging. In vergelijking met andere maanden is dit een stijging van 128%. Marokkanen zijn ook vaker in de moskee te vinden: 82% tegen 67% in andere maanden. 

Televisie Televisie is tijdens de Ramadan zeer belangrijk in Marokko. Zenders doen er alles aan om de kijkers te trekken. Marokkanen kijken dagelijks gemiddeld 146 minuten televisie in de Ramadan. Dat is een kwartier meer dan normaal. Direct na het eten (iftar) blijft het populairste tijdstip om tv te kijken.

© Redactie 2015
marokko
ramadan
werk
islam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?