Een van oudste Korans ooit ontdekt in Britse universiteit (video)

algemeen
1488
22 jul '15
De Universiteit van Birmingham heeft naar eigen zeggen een van 's werelds oudste Korans gevonden. Het boek is minstens 1.370 jaar oud, blijkt uit onderzoek.

Dat maakt de Koran, met daarin een deel van de sura's, misschien wel de oudste tot nu toe, maar dat kan niet met zekerheid gezegd worden. De Koran werd in de universiteitsbibliotheek gevonden en bleef bijna een eeuw onopgemerkt. Expert van British Library op het gebied van religieuze teksten, Dr. Muhammad Isa Waley, zegt tegenover BBC dat het om een opwindende ontdekking gaat die zeker bij moslims voor heugenis kan zorgen. Het boek werd gevonden in een verzameling van andere boeken en documenten uit het Midden-Oosten. 

Oude teksten Promovendus Alba Fedeli kreeg het boek onder ogen en besloot om een koolstofdateringstest te doen om zo de oudheid ervan te onderzoeken. De resultaten werden als schokkend ervaren. Volgens directrice van bijzondere collecties van de universiteit, Susan Worrall, zegt dat de onderzoekers zelfs in hun stoutste dromen niet hadden verwacht dat het zo oud zou zijn. 'Fantastisch en spannend', omschreef ze de ontdekking. De Universiteit van Oxford voerde overigens de koolstofdateringstest uit en daaruit bleek dat het op schapen of geitenhuid was geschreven. Uit de tests kwamen verschillende data, maar een van de belangrijkste is wel dat het voor 95% zekerheid kan zeggen dat de Koran werd geschreven tussen het jaar 568 en 645. 

Volgens David Thomas - hoogleraar islam en christendom - is het goed mogelijk dat de profeet Mohammed (vzmh) nog leefde toen het boek werd geschreven. 'Het is waarschijnlijk dat hij (dat wil zeggen de schrijver) de profeet Mohammed heeft gezien en hem hoorde prediken, en dat hij hem persoonlijk goed kende. Dat is best een gedachte om even op te kauwen', zegt hij volgens de bron. Hij voegt eraan toe dat delen van de Koran werden geschreven op steen, palmbladeren en schouderbladen van kamelen, en dat een definitieve versie in boekvorm werd verzameld in het jaar 650.  

Onaangepast Als het boek al niet werd geschreven toen Mohammed (vzmh) leefde is het slechts binnen twintig jaar na zijn dood geschreven. 'En dat kan met zekerheid gezegd worden', geeft de hoogleraar aan. Dat gegeven is zeer belangrijk, zo geeft ook Thomas aan. Moslims geloven dat de Koran in de afgelopen eeuwen onaangepast is gebleven en wetenschappelijk bewijs heeft dat meerdere malen bevestigd. Thomas spreekt zich hier eveneens over uit. 'Deze delen van de Koran komen zeer dichtbij de Koran van vandaag, dat ondersteunt de opvatting dat de Koran weinig of helemaal geen verandering heeft ondergaan en dat het kan worden gedateerd aan een tijdstip dat zeer dichtbij de openbaringen lag.'

Leeftijd Omdat koolstofdatering een scala aan mogelijke leeftijden creëert is er een handvol andere islamitische manuscripten in openbare en particuliere collecties die ongeveer even oud zijn. Daarom kan niet met zekerheid gezegd worden dat het de oudste is maar de ontdekking valt zeker onder de oudsten. Dr. Waley zegt dat de teksten mooi leesbaar zijn en dat hij niet met zekerheid kan zeggen uit welke periode de Koran komt. Wel is hij van mening dat het zeker dateert uit de tijd van de eerste drie khulafa (islamitische leiders na de dood van de profeet Mohammed). 

'Het is in ieder geval - de combinatie van de pure schoonheid van de inhoud en het verrassend leesbaar Hijazi - heuglijk nieuws voor moslims', besluit hij. Hijazi is overigens het Arabisch dat in die tijd werd gebruik. 

Collectie De gevonden Koran is onderdeel van de Mingana-collectie, bestaande uit meer dan drieduizend documenten en boeken uit het Midden-Oosten. In 1920 verzamelde Alphonse Mingana, een Chaldeeuwse priester geboren in de buurt van Mosul, de collectie. Zijn reizen werden gesponsord door Edward Cadbury, die op zijn beurt deel uitmaakte van de 'chocolade-dynastie'.

Moslims De lokale moslimgemeenschap in Birmingham heeft zich vol vreugde geuit over de ontdekking in hun stad. De universiteit geeft aan dat het boek aan het publiek getoond wordt. 'Toen ik deze pagina's zag was ik ontroerd. Er waren tranen van blijdschap en emotie in mijn ogen en ik weet zeker dat moslims uit alle hoeken van het Verenigd Koninkrijk naar Birmingham komen om een glimp op te vangen van deze pagina's', zegt Mohammed Afzal, voorzitter van de Central Mosque in Birmingham. 

In oktober is de Koran te zien in het Barber Institute in de stad. Professor Thomas is hier zeer enthousiast over en stelt dat mensen een ongeëvenaarde schat zullen zien. 

© Redactie 2015
koran
islam
birmingham
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?