Marokko in top tien landen inzake milieubescherming

marokko
2
22 jul '15
Milieubescherming en groene energie zijn niet bepaald onderwerpen waar je aan denkt als het gaat over politiek beleid.

Marokko gooit echter hoge ogen op het gebied van milieubescherming en klimaatbeleid. Dat bleek ook uit Duits onderzoek van German Watch. De 'German-watch climate change performance index' onderzoekt inspanningen van autoriteiten op het gebied van milieu en groene energie. Marokko trekt al enige tijd de aandacht en krijgt veel lof voor het werk dat het land verricht op dit gebied. Dat zorgde voor een negende plek op de lijst met landen die het meest doen voor een schoon milieu. 

Goed Dat is een stijging van zes plaatsen. Dit is het beste resultaat van landen die nog in ontwikkeling zijn. Bovendien scoorde Marokko als enige land buiten Europa 'goed' in de algehele prestaties.  De vooruitgang is te danken aan de uitvoering van ambitieuze doelstellingen voor hernieuwbare energie, zoals zonne-energie en windparken, meldt MWN. Ook het juridisch en institutionele kader van Marokko op dit gebied is prijzenswaardig. 

Een van deze voorbeelden is het verminderen van subsidies voor benzine en stookolie. Burgers zijn echter minder blij met deze ontwikkelingen omdat de prijs aan de pomp stijgt. Een ander voorbeeld is de voortrekkersrol van Marokko in de bouw van 's werelds grootste zonne-energiecentrale in Ouarzazate (goed voor 500MW). De conclusie in het rapport was dan ook duidelijk: 'Marokko is wederom een van de wereldwijde koplopers in duurzame energie beleidsvorming'. 

Zweden, Groot-Brittannië en Portugal voeren de lijst aan. Egypte en India zagen hun posities ook verbeteren in vergelijking met voorgaande jaren. Buurland Algerije klom ook op de lijst maar staat met een 39e plek in het midden van de slecht presterende landen. Rusland, Iran, Canada, Kazachstan, Australië en Saudi-Arabië bungelen onderaan de lijst met slechts geringe veranderingen in het klimaatbeleid. Nederland staat overigens 42e. 

Het rapport is hier (PDF) te lezen.

© Redactie 2015
marokko
milieu
klimaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?