Aboutaleb vraagt Wilders om duidelijkheid over Marokkanen

algemeen
23
27 jul '15
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam daagt PVV-leider Geert Wilders uit zijn plan voor 'minder Marokkanen' te ontvouwen.

Aboutaleb deed zijn oproep zondagavond in het tv-programma Zomergasten. Daarin ging hij naar eigen zeggen voor het eerst in op de omstreden uitspraak van Wilders. "Wilders heeft erbij gezegd dat hij dat gaat regelen. Dan heeft de samenleving er recht op te weten hoe hij dat gaat doen", aldus Aboutaleb in het VPRO-programma. "Ik wil van hem weten: wat is je plan? Wanneer ga je dat regelen. De samenleving heeft het recht dat plan te kennen."

Aboutaleb zei in de uitzending lang te hebben gezwegen over de oproep van Wilders tot minder Marokkanen. Hij wilde geen aangifte doen, niet als burgemeester en evenmin als privépersoon.

Pijn
Hij verwijst echter naar zijn vader, die bang is dat hij Nederland moet verlaten. "Dat doet hem waanzinnig veel pijn", aldus Rotterdams burgemeester, die vertelde dat zijn vader twee banen had om zijn kinderen te laten studeren. "Van hem moet er minder zijn, niet omdat hij iets verkeerd heeft gedaan, maar omdat hij tot een etnische groep behoort. Mijn ouders zijn bang. Dus ik wil van Wilders weten: wanneer gaat u ze terugsturen?"

Wilders deed zijn uitspraak van 'minder Marokkanen' op verkiezingscampagne in maart 2014. De 'minder Marokkanen'-uitlatingen leidden tot 6400 aangiften tegen Wilders. Het Openbaar Ministerie wil de politicus vervolgen voor het aanzetten tot haat en discriminatie.

In een reactie op Twitter ('En in het vervolg beter opletten Aboutaleb. Want zo gaan we het doen') verwijst Wilders naar een persconferentie op 30 maart 2014, waarvan de beelden op YouTube staan. Daarin pleit de politicus voor een beperking van de immigratie uit islamitische landen, het bevorderen van vrijwillige remigratie en het uitzetten van criminelen, waarbij het Nederlandse paspoort wordt afgenomen. 

Hij besluit zijn tweet met de hashtag #minderminderminder.

© ANP 2015
ahmed aboutaleb
rotterdam
geert wilders
pvv
marokkanen
racisme
discriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi