Oostenrijk doet onderzoek naar haatzaaien Wilders

algemeen
3
28 jul '15
Het Openbaar Ministerie in Oostenrijk is een onderzoek begonnen naar Geert Wilders op verdenking van opruiing.

De PVV-leider had de Koran vergeleken met het boek Mein Kampf (Mijn strijd) van de voormalige Duitse politicus van Oostenrijkse komaf Adolf Hitler, de drijvende kracht achter de Holocaust. Ook eiste Wilders een verbod op het heilige boek van de islam tijdens een bijeenkomst van de rechtspopulistische FPÖ in Wenen op 27 maart. Moslims deden daarop aangifte. Volgens de belangenorganisatie Initiatief van Islamitische Oostenrijkers/rijksen (IMÖ) heeft Wilders zich behalve aan opruiing schuldig gemaakt aan het denigreren van godsdienstige leerstellingen en aan schending van het verbod op het doen herleven van nazistisch gedachtegoed.

"De bedreiging van Europa" luidde het thema van de redevoering van Wilders in de Hofburg, de voormalige residentie van de Habsburgers in Wenen, waar nu onder meer de burelen van de president van Oostenrijk zijn gevestigd. FPÖ-chef Heinz-Christian Strache, die het evenement had georganiseerd, volgde Wilders' speech "met toestemming en vaak met applaus", aldus ooggetuigen. 

Het OM opent echter geen strafrechtelijk onderzoek tegen de Oostenrijkse partijleider, mede omdat er geen aanwijzingen zijn dat hij met Wilders van tevoren over de inhoud van de toespraak heeft overlegd, aldus het Oostenrijkse persbureau APA.

© ANP 2015
geert wilders
wenen
islamhaat
adolf hitler
holocaust
persbureau apa
politicus
oostenrijk
belangenvereniging
heinz-christian strache
europa
persbureau
openbaar ministerie
fpÖ
pvv
president
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi