'Talibanleider Mullah Omar dood'

buitenland
6
29 jul '15
De leider van de Taliban, Mullah Mohammed Omar, is dood volgens de Afghaanse autoriteiten.

"De Pakistaanse regering en bronnen uit kringen van de Taliban hebben tegenover ons bevestigd dat Omar twee jaar geleden in Pakistan aan een ziekte is bezweken", zei een Afghaanse regeringswoordvoerder die toevoegde dat het land de zaak onderzoekt. Omar is sinds eind 2001 spoorloos en hij is eerder ook al dood verklaard. 

De in 1960 geboren geestelijke en guerrillastrijder raakte in de jaren tachtig ernstig gewond in de strijd tegen de troepen van de Sovjet-Unie. Zijn favoriete wapen was overigens van Sovjet-Russische makelij, de RPG-7 raketwerper. In de slepende burgeroorlog ontpopte hij zich als leider van de tot de Pathanenstam behorende extremisten die zich de Taliban noemden en vrijwel heel het land onderwierpen. 

Zo werd Omar feitelijk een soort staatshoofd in 1996.

Charismatisch
Door zijn gastvrijheid voor de voortvluchtige steenrijke Saudische terrorist Osama bin Laden (1957-2011) raakte Omar in het vizier van onder andere de VS. Volgens sommige bronnen werd Omar in macht en invloed overschaduwd door zijn gast die er al-Qaeda stichtte.

Na Bin Ladens spectaculaire aanslagen in 2001 in het noordoosten van Amerika, werden de Taliban aangevallen door de VS. De leiders vluchtten waarschijnlijk naar Pakistan. Daar zou Omar nog lange tijd de Taliban hebben geleid. Hij zou later voorstander zijn geweest van vredesonderhandelingen met Kabul.

Eerder dit jaar brachten de Taliban nog informatie over de springlevende "charismatische leider" naar buiten. Hij was nog steeds bezig met het "jihadistenwerk" en het leiden van het Islamitische Emiraat.

© ANP 2015
taliban
mullah mohammed omar
afghanistan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi