Nederlanders maken zich zorgen over asielzoekers

algemeen
6
29 jul '15
Nederlanders maken zich voor het eerst zorgen over problemen rond asielzoekers en bootvluchtelingen.

Dat blijkt uit de Risico- en Crisisbarometer die dinsdag is gepubliceerd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. 12 procent van de deelnemers maakt zich zorgen over de vluchtelingen.Niet eerder uitten ondervraagden spontaan hun zorgen over asielzoekers en vluchtelingen in de meting. Volgens de woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft dit te maken met recente media-aandacht. " 

Het hangt waarschijnlijk samen met de heftige verhalen en beelden van de bootvluchtelingen die in de media zijn geweest. Het houdt de mensen bezig." Uit de meting blijkt dat Nederlanders zich over het algemeen vrij veilig voelen. Ten opzichte van een halfjaar geleden is dit niet veranderd. De meesten (85 procent) maken zich weinig tot geen zorgen over hun eigen veiligheid of die van hun gezin als gevolg van een ramp. 

De kans om zelf betrokken te raken bij een ramp schatten mensen nog hetzelfde in als een halfjaar geleden.

Aanslag
Als mensen moeten kiezen tussen gebeurtenissen waar ze het bangst voor zijn, dan blijkt de angst voor een terroristische aanslag het grootst (63 procent). De angst voor rampen door extreme weersomstandigheden is wat toegenomen ten opzichte van een halfjaar geleden. De zorgen over het conflict met de Islamitische Staat (IS) en het conflict tussen Oekraïne en Rusland zijn afgenomen.

De barometer is een halfjaarlijkse meting van het veiligheidsgevoel van Nederlanders. Aan de meting werkten 949 personen mee.

© ANP 2015
nctv
asielzoekers
vluchtelingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi