China richt pijlen na moslims nu ook op christenen

buitenland
8
29 jul '15
Door een campagne van de communistische partij zijn in China bij 1200 christelijke kerken de kruisen van de daken verwijderd.

De officiële motivering voor de actie zoals die in de staatskrant Global Times staat: het is veiliger en het staat mooier. Op de kerkgebouwen pronkten voorheen heldere rode kruisen. Volgens de autoriteiten zijn de medewerkers van de kerken zeer coöperatief bij het verwijderen daarvan. Mensenrechtenactivisten beschuldigen die autoriteiten er echter van de actie te voeren om de groei van de christelijke kerken te vertragen. China telt ongeveer 100 miljoen christenen. De communistische partij telt 88 miljoen leden.

Volgens de Britse krant The Guardian heerst er onder de protestanten en katholieken in China boosheid over het verwijderen van het christelijke symbool. Vorige week ging een groep geestelijken, onder wie een 89-jarige bisschop, de straat op. Een van de geestelijken zei dat de actie van de partij deed denken aan de periode van de Culturele Revolutie. Door middel van een open brief hebben zij hun grieven verwoord.

De actie tegen het kruis volgt op een reeks van maatregelen tegen Chinese moslims. Afgelopen Ramadan werden Oeigoeren gedwongen te eten tijdens de Ramadan en moesten winkeliers alcohol en varkensvlees verkopen. 

© ANP 2015
china
racisme
discriminatie
christendom
islam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?