Koning Mohammed VI is geklooi in consulaten spuugzat

marokko
22
31 jul '15
De Marokkaanse koning Mohammed VI is uitstekend op de hoogte van het leed dat 'Marokkaanse consulaat' heet.

In zijn speech tijdens de Dag van de Troon gisteren had hij veel aandacht voor Marokkanen in het buitenland. Zo vind Mohammed VI dat de vertegenwoordiging bij overheidsinstanties en in de politiek beter kan en riep op om dit te realiseren. Hij sprak ook over de slechte service en belabberde organisatie bij sommige Marokkaanse consulaten in het buitenland. Dit onderwerp staat al langer op de agenda maar de monarch blijft er op hameren de diensten te verbeteren. 

In oktober 2014 kwamen zestig diplomaten in Rabat bijeen om met de minister van Buitenlandse Zaken te spreken. Hier werd het startsein gegeven om Marokkaanse buitenlanders te 'verzoenen' met hun consulaten. Dat is ook wel nodig, want officiële documenten regelen bij de consulaat is nooit een pretje geweest. De afgelopen jaren is echter wel een inhaalslag ingezet in in ieder geval Nederland. Het probleem komt echter in meer landen voor.

Koninklijke boosheid Tijdens de zestiende troonsdag (gisteren) zei de koning: 'Ik dring er bij minister Salaheddine Mezouar op aan om krachtige maatregelen te nemen en de problematische situatie in een aantel consulaten op te lossen. Zij verwaarlozen hun taken en lappen de belangen van de Marokkaanse gemeenschap aan hun laars', zei de koning. Hij gaat verder: 'Er zijn consulaten - geen meerderheid godzijdank - die hun missie verwaarlozen en zich vooral richten op persoonlijke en politieke kwesties'. 

De Marokkaanse gemeenschap heeft geklaagd over de slechte dienstverlening op het gebied van kwaliteit, deadlines en over administratieve belemmeringen. Die berichten zijn bij Mohammed VI gekomen. Als het aan de koning ligt gaan de consulaten niet alleen beter functioneren, maar moeten medewerkers Marokkanen in het buitenland ook met meer beleefdheid en respect behandelen. 

Handvest In oktober werd het 'Handvest van consuls' in het leven geroepen om de problemen op te lossen maar dat heeft niet aan de verwachtingen voldaan. Mohammed VI pleitte eerder in zijn speech voor een goedwerkende Raad van Marokkaanse Gemeenschap in het Buitenland.

© Redactie 2015
marokko
mohammed vi
rabat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?