Slechts zes maanden cel voor joodse terroristen na levend verbranden baby

buitenland
15
9 aug '15
Nog twee militante Israëliërs zijn zonder proces in de cel gezet. Ze worden zes maanden opgesloten voor de fatale aanval op een Palestijns huis.

De woning was vorige week in brand gestoken en daarbij waren een anderhalf jaar oud jongetje en zijn vader om het leven gekomen. De moeder en een vierjarig kind raakten zwaargewond. De zionistische minister van Defensie, Moshe Yaalon, heeft de straffen zondag bekendgemaakt. Een andere Israëliër had deze week dezelfde straf gekregen voor de aanval. Schurkenstaat Israël staat onder druk om op te treden tegen kolonisten die geweld gebruiken tegen Palestijnen. 

Met de zogeheten administratieve detentie kunnen mensen zes maanden lang zonder proces worden vastgehouden. Volgens Israël is die straf soms nodig om verder geweld te voorkomen als er te weinig bewijs is om iemand aan te klagen. Honderden Palestijnen hebben die straf al gekregen, maar deze drie zijn de eerste Israëliërs. 

De straf kan ook als middel gezien worden om de eigen bevolking niet in het harnas te jagen. Zes maanden voor de moord op een baby en zijn vader is in vrijwel elk land onacceptabel en ongeloofwaardig.

Niet eens
De advocaten van de kolonisten zouden in principe een gat in de lucht moeten springen om de zes maanden maar zijn het toch niet met de straf eens. "Nu zijn er drie detenties, in de komende dagen misschien dertig en uiteindelijk misschien driehonderd. Dit brengt het rechtssysteem in gevaar", zei advocaat Aaron Roze.

Een van de gestraften is een kleinzoon van de ultraradicale rabbijn en politicus Meir Kahane. Die wilde alle Arabieren deporteren uit Israël en de bezette gebieden. Ook wilde hij een verbod op relaties tussen joden en niet-joden. Zijn partij Kach werd in 1994 verboden. Kahane werd in 1990 vermoord in New York.

© ANP 2015
baby
palestina
israël
joods terreur
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi