Geen straf voor juweliersvrouw die Marokkaanse overvallers doodde

algemeen
371
12 aug '15
"Heel erg opgelucht, blij en emotioneel" is de juweliersvrouw van juwelierszaak Goldies in Deurne nadat ze woensdag te horen had gekregen dat ze niet wordt vervolgd voor het doodschieten van twee overvallers vorig jaar.

Dat laat haar advocaat Jan-Hein Kuijpers woensdag weten. Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde woensdag dat vervolging definitief van de baan is. De vrouw kan daardoor eindelijk met de verwerking van het drama beginnen, aldus Kuijpers. Het Openbaar Ministerie concludeerde eerder ook dat de juweliersvrouw vorig jaar het vuur opende uit noodweer om haar echtgenoot te verdedigen en dat ze niet vervolgd zou worden. 

Maar de nabestaanden van de gedode overvallers vroegen de rechter zich over de zaak te buigen. Advocaat Bénédicte Ficq spande om die reden een zogeheten artikel-12-procedure aan.

Fataal
Het hof hoorde onlangs de juweliersvrouw om haar kant van het verhaal te horen. De rechters zijn net als het OM tot de conclusie gekomen dat de vrouw uit noodweer heeft gehandeld. De overvallers waren gewapend, gingen meteen de confrontatie aan en gebruikten buitensporig geweld. De juweliersvrouw mocht zich daar volgens de rechters tegen verdedigen. Tegen de beslissing is geen beroep mogelijk.

De vrouw loste op 28 maart vorig jaar door een kleine deuropening het eerste schot, toen een overvaller het kantoor binnendrong. Hij werd fataal geraakt in het hart. De tweede overvaller schoot ze dood tijdens zijn worsteling met haar man.

Verdriet
Ficq laat weten dat de beslissing van het hof tot verdriet leidt bij de nabestaanden van de overvallers. Ze zegt dat het een principiële zaak was de procedure voor vervolging van de juweliersvrouw te beginnen. De advocaat vindt dat het OM zaken waar sprake kan zijn van "eigenrichting" (voor eigen rechter spelen) altijd moet voorleggen aan de rechter.

De echtgenoot van de juweliersvrouw is zelf vervolgd en veroordeeld voor verboden wapenbezit. Hij kreeg honderd uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Voor betrokkenheid bij de geruchtmakende overval werd in april een derde verdachte veroordeeld tot drie jaar celstraf. Die man was niet in de buurt tijdens de overval maar was wel betrokken bij de voorbereidingen.

© ANP 2015
deurne
goldies
overval
benedicte ficq
juwelier
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi