Onderzoek naar Nederlandse oorlogsmisdaden Sumatra

algemeen
16
16 aug '15
De organisatie die succesvolle rechtszaken heeft gevoerd voor weduwen en kinderen van geëxecuteerde mannen in Zuid-Sulawesi en het dorp Rawagedeh op Java, doet nu ook onderzoek naar mogelijke Nederlandse oorlogsmisdaden op het Indonesische eiland Sumatra.

Het onderzoek richt zich onder meer op een bombardement op Bandar Buat waarbij veel burgerdoden zouden zijn gevallen. Jachtvliegtuigen van de luchtmacht zouden in januari 1947 de drukbezochte markt hebben bestookt. De zoektocht spitst zich toe op getuigen en nabestaanden, laat Jeffry Pondaag van de stichting Comité Nederlandse Ereschulden (K.U.K.B.) weten. 

Ook op andere plekken op Sumatra en Sulawesi doet hij deze weken onderzoek, zeventig jaar nadat de Republiek Indonesië op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uitriep en oorlog uitbrak met de Nederlandse kolonisator.

Schadevergoeding
Als zich genoeg nabestaanden melden, laat Pondaag opnieuw een rechtszaak aanspannen met een schadevergoeding als inzet om erkenning te krijgen voor de slachtoffers. Pondaag heeft samen met zijn advocaat Liesbeth Zegveld al geruchtmakende zaken gewonnen voor de inmiddels bejaarde Indonesische slachtoffers. 

Zo heeft de rechter bepaald dat ons land aansprakelijk is voor de schade die nabestaanden hebben geleden door de standrechtelijke executie van mannen in het Javaanse dorp Rawagedeh en op Zuid-Sulawesi. Ook bereidt zijn stichting zaken voor wegens marteling en verkrachting in het voormalig Nederlands-Indië. Voorlopig komt er aan de stroom zaken geen einde, als het aan Pondaag ligt. "Rechtvaardigheid’’ is wat hem naar eigen zeggen drijft.

© ANP 2015
mensenrechten
nederlands-indië
luchtmacht
sulawesi
advocaten
sumatra
stichting comité nederlandse ereschulden
rawagedeh
stichtingen
liesbeth zegveld
indonesië
martelingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi