Nieuwslezeres keihard tegen racisten tijdens uitzending (video)

buitenland
8
17 aug '15
De Duitse ARD-nieuwslezeres Anja Reschke heeft onlangs voor ophef gezorgd toen ze na een nieuwsuitzending kijkers persoonlijk toesprak.

'Als u niet vindt dat alle vluchtelingen nutteloos zijn en opgejaagd, verbrand of vergast moeten worden, laat dan van u horen', begon Reschke. Vervolgens volgden twee minuten waarin de journaliste zich tot de kijker richtte. Ze zegt geschokt te zijn over hoe sociaal aanvaard racisme geworden is. Vooral op internet is dat het geval. 'Tot voor kort verscholen dergelijke commentatoren zich nog achter pseudoniemen, maar deze dingen worden tegenwoordig op het internet gezet onder de echte naam', aldus Reschke.

'Blijkbaar hoef je je niet meer te schamen om dingen als ‘dat smerige ongedierte moet verdrinken in de zee’ op het internet te posten. Je kickt zelfs op het aantal likes dat je uitspraak krijgt.' Door het geaccepteerde in de kwalijke kwestie voelen racistische toetsenbordsukkeltjes zich steeds beter en in zo'n klimaat gedijt extreemrechts geweld prima. 

Door deze racistische commentaren groeit haat en geweld tegen vluchtelingen, stelt Reschke. Haar verhaal besloot ze met een oproep aan alle fatsoenlijke Duitsers, maar geldt eigenlijk ook voor landen als Nederland. Volgens de journaliste is het niet genoeg om te denken dat racisten overal zijn en maar genegeerd moeten worden. Ze pleit ervoor dit soort figuren te bekritiseren en aan de schandpaal te nagelen. 

Op de nieuwsuitzending volgden vervolgens duizenden reacties. Op Twitter laat ze weten blij te zijn met de positieve antwoorden die ze kreeg op haar opmerkelijk betoog. 

© Redactie 2015
anja reschke
duitsland
ard
racisme
vluchtelingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?