'Nederlander 31 jaar lang onschuldig in cel VS'

buitenland
0
19 aug '15
De Nederlander van Surinaamse afkomst Jaitsen Singh (71) zit mogelijk al 31 jaar onschuldig achter de tralies in de Verenigde Staten.

Hij is veroordeeld voor het geven van de opdracht voor de moord op zijn vrouw en dochter, maar volgens de organisatie PrisonLAW die Nederlandse gedetineerden in het buitenland bijstaat zijn er behoorlijke fouten gemaakt in zijn zaak. Advocaat Rachel Imamkhan heeft Singh bezocht en heeft het dossier gekregen. Ze is ervan overtuigd dat Singh onschuldig vastzit. 

Volgens haar was de kroongetuige in de zaak een voor moord veroordeelde verslaafde die een lagere straf en een financiële vergoeding kreeg van de Amerikaanse aanklager, in ruil voor de belastende verklaring. De zaak van Singh werd eerder heropend omdat de junk van plan zou zijn om zijn verklaring te herroepen. Maar voordat hij dat kon doen, overleed de kroongetuige. PrisonLaw heeft naar eigen zeggen schriftelijke stukken over het voornemen van de toenmalige kroongetuige om zijn verklaring in te trekken.

Ontkend
Singh zelf heeft altijd ontkend dat hij betrokken is de moord op zijn vrouw en dochter. Hij zegt dat hij "liever in een kist" teruggaat dan dat hij bekent. Een bekentenis zou hem een deal kunnen opleveren waardoor hij eerder vrijkomt. De moorden werden gepleegd in 1983. Singh werd pas in het jaar erna gearresteerd. In de zaak zijn DNA-sporen kwijtgeraakt, aldus Imamkhan. Zij wil de zaak in de VS heropend krijgen.

Namens Singh heeft PrisonLaw een verzoek tot overplaatsing naar Nederland gedaan. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil daar echter niet aan meewerken omdat de band van Singh met Nederland niet sterk genoeg is. Op het moment dat de moorden werden gepleegd was Singh dertien jaar weg uit Nederland, stelt het ministerie.

© ANP 2015
rachel imamkhan
jaitsen singh
vs
moord
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?