Moskee pleit voor zwemles na dood Anouar (14)

algemeen
25
26 aug '15
De Utrechtse moskee Omar Al Farouq gaat ouders wijzen op zwemles. Dat zei voorzitter Abdelmajid Khairoun volgens RTV Utrecht.

Aanleiding hiervoor is de dood van de veertienjarige Anouar Chaibi. Hij verdronk zondag in de Maarsseveense Plassen en had geen zwemdiploma. Anouar kwam regelmatig in de moskee voor Arabische lessen. Khairoun spreekt van een trieste gebeurtenis en zocht afgelopen weekend contact met de vader van de jongen. Hij benadrukte dat Anouar kon zwemmen maar geen diploma had. 

Andere sport 'Anouar had het krijgen van zwemles steeds uitgesteld. Hij wilde liever andere sporten doen, zoals boksen. Dat hij geen zwemdiploma heeft, heeft dus niets te maken met geld of met onwil van zijn ouders', aldus Khairoun. Volgens hem realiseren veel ouders van Marokkaanse komaf niet hoe belangrijk zwemles is. 'Omdat er geen verplichte zwemlessen zijn op scholen, beseffen ouders niet goed genoeg dat kinderen moeten leren zwemmen. Zeker omdat er in Nederland veel water is.'

Profeet (vzmh) Aanstaande vrijdag preekt de imam van de moskee dan ook over het belang van zwemles. 'De profeet heeft ons verteld dat we moeten leren zwemmen en boogschieten. We gaan het daarom ook bespreken met de ouders. Leren zwemmen moet je meenemen in de opvoeding van je kinderen.' De moskeevoorzitter wil dat schoolzwemmen terug komt. Veel ouders kunnen privélessen namelijk niet betalen. 

Stichting Buren voor Buren in de Utrechtse wijk Zuilen is het eens met dat plan en gaat nu geld inzamelen voor arme gezinnen voor zwemlessen voor de kinderen.

Dodengebed Het dodengebed voor Anouar vond vanmiddag na het Asr-gebed plaats in de Omar Al Farouq moskee. Daar vond hetzelfde gebed plaats voor de pas overleden Amira. Door de dodengebeden waren veel meer mensen dan normaal aanwezig in de moskee.

© Redactie 2015
anouar chaibi
abdelmajid khairoun
verdrinking
utrecht
zwemmen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi