Wauw! Arabische miljardair wil eiland kopen voor vluchtelingen

buitenland
181
4 sep '15
Had de wereld maar meer miljardairs zoals Naguib Sawiris. De Egyptische rijkaard wil namelijk een eiland kopen van Italië of Griekenland.

Niet om daar villa's voor zichzelf te bouwen maar om honderdduizenden vluchtelingen onder te brengen die hun leven riskeren om de Middellandse Zee over te steken. 'Griekenland of Italië, verkoop mij een eiland, ik verklaar het onafhankelijk, ontvang er de vluchtelingen en laat hen meebouwen aan hun nieuw land', zo tweette de zakenman .'En dat is echt een haalbare kaart', zei hij donderdag tegen het Franse persbureau AFP. 

'Er zijn tientallen verlaten eilanden die honderdduizenden vluchtelingen kunnen ontvangen', citeert het AD. Sinds begin dit jaar hebben ongeveer 350.000 vluchtelingen hun land achtergelaten om de levensgevaarlijke zee over te steken in de hoop op een veiliger leven. Duizenden redden de reis niet. Tegenover een Egyptische zender zegt Sawiris dat het een serieus idee is en dat hij er werk van maakt. 

Eerste stap is om de Griekse of Italiaanse overheid zo ver zien te krijgen dat ze hem een eiland verkopen. In Griekenland moet dat weinig problemen opleveren omdat het land in een crisis zit en staatseigendommen verkoopt. 

Kosten Volgens Sawiris kost dat tussen de tien en honderd miljoen dollar. De grootste investering zal echter in de infrastructuur moeten gebeuren. 'Er komen tijdelijke verblijven om de mensen onder te brengen en vervolgens geef je hen werk in de bouw van woningen, scholen, universiteiten en ziekenhuizen'. 'En indien de situatie in eigen land verbetert, kan degene die het wil, terugkeren', aldus de zakenman, wiens familie in Egypte de populaire kunstmatige badplaats El Gouna heeft ontwikkeld aan de oever van de Rode Zee. 

Hoewel het om een schitterend idee gaat zijn er nog wat problemen te overwinnen. 'Maar de vluchtelingen zullen tenminste als mens behandeld worden en niet als beesten.'

© Redactie 2015
egypte
vluchtelingen
naguib sawiris
opmerkelijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?