Hadjgangers Marokko stranden direct in eigen land

marokko
8
7 sep '15
Tijdens de belangrijkste reis van je leven zit je absoluut niet te wachten op vertragingen en vluchten die er niet zijn.

Dat maakten meer dan 78 pelgrims uit Marokko wel mee. De hadjgangers uit verschillende steden en gemeenten in provincie Errachidia strandden nog voor ze de landsgrenzen over waren. De ellende begon zondagochtend nadat ze meer dan zeven uurtjes in de luchthaven van Errachidia hebben gewacht. Een toestel van Royal Air Maroc (hoe verrassend) zou hen naar Casablanca brengen. 

In Errachidia moesten ze door de vertraging uren wachten en normale opvang werd niet geboden. Noodgedwongen moesten ze hun heil zoeken op grasvelden buiten het vliegveld. Daar rustten ze uit en sliepen ze wat alvorens hun vlucht naar Casablanca alsnog op kwam dagen. Eenmaal naar Casablanca gevlogen sloeg het noodlot weer toe. 

Het vliegtuig dat hen rond zeven uur vanuit Casablanca zou vliegen vertrok, met hun bagage maar zonder hen. Daarna moesten de pelgrims uit Tinejdad, Melaa, Rissan en Jerf in een kamer wachten die voor 'Afrikaanse migranten' was gereserveerd. 

Getuigen Een van de pelgrims sprak met Moroccoworldnieuws en vertelde dat ze in drie groepen werden gedeeld. Daarbij werd geen rekening gehouden met gezamenlijke groepen of familieleden die met elkaar reizen. 'De eerste groep slaagde erin om rond 14:00 te vliegen, terwijl de tweede tot 01:00 in de nacht moest wachten. De derde groep was rond 04:00 gepland', sprak de toekomstige hadji. 

Royal Air Maroc bood de getroffen reizigers aan om hen naar een hotel te brengen om te rusten, maar de luchthavenautoriteiten lieten dat niet toe omdat ze hun visa reeds in Errachidia hebben gestempeld. Waarom dat een probleem is werd niet bekend gemaakt. Royal Air Maroc zal duizenden Marokkanen naar Saudi-Arabië vervoeren tijdens honderd vluchten.

Hoewel de reizen sinds kort zijn ingezet dienen zich nu al de eerste problemen aan.

© Redactie 2015
marokko
hadj
casablanca
royal air maroc
errachidia
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?