Marokko heeft schrikbarend veel analfabeten

marokko
44
8 sep '15
Marokko heeft tien miljoen analfabeten, een derde van de gehele bevolking.

Dat meldt het Nationaal Agentschap voor de strijd tegen Analfabetisme (ANLCA). Daarmee is Marokko een van de landen waar de meeste mensen leven die niet kunnen lezen en schrijven als het gaat om de Arabische wereld. De schokkende cijfers werden kort voor de viering van UNESCO International Literacy Day gepubliceerd. In Marokko viert men de dag terwijl het in de achterhoofd heeft dat er nog veel moet gebeuren. 

Het thema van dit jaar is 'geletterdheid en duurzame samenlevingen. De dag is in 1966 in het leven geroepen als maatregelen tegen analfabetisme en om het belang van geletterdheid te benadrukken. 'Dit alarmerend cijfer vereist intensievere inspanningen om het doel van Marokko te halen. In 2024 willen analfabetisme uitgeroeid hebben', zegt ANCLA in een verklaring gepubliceerd door MAP. 

Ongeveer 28% van de tienjarigen kan niet schrijven en lezen, terwijl dat bij de vijftienjarigen in Marokko rond de 38% ligt. Naast lezen en schrijven scoren veel jongeren een onvoldoende op andere belangrijke vaardigheden. Hoewel Marokko al jaren verschillende projecten heeft gestart en miljoenen dirhams heeft uitgegeven kan meer dan de helft van de vrouwen boven de vijftien hun eigen naam niet schrijven of een regel uit een boek lezen. 

Eerder dit jaar heeft de Marokkaanse regering al aangekondigd dat er enorme inspanningen worden gedaan om het onderwijsniveau in Marokko op te krikken.

© Redactie 2015
marokko
analfabetisme
lezen
schrijven
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?