Juf ziet klok aan voor bom, Ahmed (14) gearresteerd (video)

buitenland
23
16 sep '15
Ahmed Mohamed is een veertienjarige jongen en woont in Irving, Texas. Zijn hobby en talent om dingen in elkaar te knutselen hebben hem door vooroordelen van zijn juf in de problemen gebracht.

De tiener werd namelijk gearresteerd omdat zijn docente zijn zelfgemaakte klok aanzag voor een bom. 'Hij wil gewoon mooie dingen uitvinden. Maar omdat hij Mohamed heet en met 9/11 in het achterhoofd is hij op deze manier mishandeld', zegt zijn vader volgens de Volkskrant in The Dallas Morning News. In zijn slaapkamer haalt hij graag oude elektronische apparaten uit elkaar om ze vervolgens zelf om te bouwen tot iets anders. Zijn droom is dan ook uitvinder worden. 

Trots Vol trots nam hij maandag zijn geknutselde klok mee naar school. Zijn leraar techniek vond het er leuk uitzien maar raadde hem aan het niet aan andere docenten te laten zien: 'Dat ziet er leuk uit. Maar ik zou het maar niet aan andere leraren laten zien.' Dat was ook het plan van Mohamed, tot zijn alarm afgaat tijdens zijn les Engels. Hij haalt het knap staaltje knutselen uit zijn tas om te laten zien dat het om een doodsimpele klok gaat. 

Zijn lerares vond het er echter als een bom uitzien. 'Nee juf, het is een klok', zegt Ahmed nog. De docente neemt de klok echter in beslag om vervolgens de politie in te schakelen. 

Verhoor Later wordt hij uit de klas geplukt en in een kamertje met vijf agenten gestopt. Na zijn vrijlating vertelde hij hoe de agenten met hem omgingen. 'Ze zeiden de hele tijd: 'Dus je hebt geprobeerd een bom te maken? Ik hield vol dat het geen bom was, maar dan zeiden ze: 'Het lijkt toch echt op een filmbom'.' Het drama is compleet wanneer de handboeien omgaan bij de onschuldige jongen. 

Hij wordt naar een jeugdgevangenis meegenomen, waar agenten hem fouilleren en vingerafdrukken afnemen. Tegenover de bron bevestigde politiewoordvoerder James McLellan het verhaal: 'Hij hield vol dat het een klok was, maar had verder geen verklaring voor het feit dat hij een klok had gemaakt. Het zou zomaar aangezien kunnen worden voor een bom als het onder een auto of in een wc was blijven liggen. Onze zorg was: waar heeft hij dit ding voor gebouwd?.'

Ongeloof Het gaat echter verder: de politie onderzoekt of Ahmed gestraft kan worden voor het maken van een nepbom. Alia Salem is van de raad voor Amerikaans-Islamitische relaties en reageerde boos over de beeldvorming in het land: 'Dit moeten we heel serieus nemen: het laat zien hoe overheidsinstellingen werken in het huidige klimaat. (...) Er was niks aan de hand geweest als hij geen Ahmed Mohamed had geheten. We zijn nog bezig met een onderzoek, maar wat er gebeurd is lijkt me vrij ongehoord.'

Ahmed is inmiddels ook geschorst van school. Hij zit al drie dagen thuis. Tegenover de journalisten van The Dallas Morning News zwoer hij nooit meer een uitvinding naar school mee te nemen. 

© Redactie 2015
islamhaat
islamofobie
ahmed mohamed
klok
bom
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi