Marokkaanse Guantanamo-gevangene vrijgelaten

marokko
5
18 sep '15
De Marokkaanse Guantanamo-verdachte Younis Abdurrahman Chekkouri is vrijgelaten en naar Marokko gestuurd na 14 jaar onschuldig vast te hebben gezeten.

Het dossier Chekkouri is andermaal het bewijs dat de Verenigde Staten met Guantanamo Bay de boeken in kunnen als een van de meest schandalige vorm van mensenrechtenschendingen ooit. De Marokkaan heeft - net als veel van zijn lotgenoten - bijna veertien jaar gezeten zonder proces en veroordeling. Gedetineerde 197, zoals Chekkouri genoemd werd, werd in december 2001 in Pakistan opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij strijdersgroep 'Moroccan Islamic Combatant Group in Afghanistan'. 

De verdenking kon echter niet hard gemaakt worden en zodoende bleef een proces uit. Commandant Gary Ross van het Pentagon is Marokko dankbaar dat het de VS helpt om Chekkouri op te vangen. Alleen zo kan Guantanamo Bay gesloten worden. Sinds Obama aan de macht is heeft de Amerikaanse regering het streven om de horrorgevangenis te sluiten, maar stuit het op de nodige weerstand. Veel gevangenen kunnen nergens ondergebracht of naartoe gestuurd worden. 

En dan zegt Ross iets waar de hypocrisie van af druipt: 'De Verenigde Staten coördineren de overdracht samen met de Marokkaanse regering om ervoor te zorgen dat dit met de nodige veiligheid en humane behandeling gaat'. Lees vooral het stukje 'humane behandeling'. Enfin, Chekkouri is dus vrij waardoor het aantal gevangenen in Guantanamo op 115 staat. 

Een van hen is de 50-jarige Abdulatif Nassir. Ook hij is een Marokkaanse burger.

© Redactie 2015
marokko
guantanamo
mensenrechten younis abdurrahman chekkouri
vs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi