Gediscrimineerde Marokkanen blij met vonnis tegen Franse spoorwegdienst

marokko
6
22 sep '15
De Franse spoorwegmaatschappij SNCF is maandag door een arbeidsrechtbank in Parijs veroordeeld wegens stelselmatige discriminatie van gastarbeiders in de jaren zeventig.

Meer dan achthonderd zogeheten chibani's (gepensioneerde Afrikaanse gastarbeiders) hebben de SNCF aangeklaagd omdat ze tijdens hun loopbaan zijn gediscrimineerd. Ze hadden moeilijker toegang tot goede betrekkingen of tot betere arbeidscontracten en kregen armzaliger pensioenregelingen dan gewone Franse werknemers.

De meeste klagers, circa 90 procent, hebben na vijftien jaar procederen uiteindelijk gelijk gekregen van de rechter. De schadevergoedingen die de SNCF moet uitkeren, zijn gemiddeld 200.000 per ex-werknemer.

Marokkanen Onder de spoorwegmedewerkers zaten honderden Marokkanen. Zij zijn na vijftien jaar procederen tevreden over het vonnis en erkenning. Naast de gepensioneerde medewerkers zijn ook politici, mensenrechtenorganisaties en advocaten blij met de uitspraak. Kamel Shibli, nationaal secretaris van de Socialistische Partij in Frankrijk, spreekt over een eerlijk vonnis. 'Het recht op pensioen is een fundamenteel recht voor alle medewerkers, ongeacht hun afkomst. De Marokkaanse gepensioneerden hebben jaren gewerkt zonder echt geaccepteerd te worden bij SNCF. Ze bleven altijd aan de onderkant van de ladder', zegt hij tegenover Yabiladi. 

'Justitie geeft deze chibanis (zo worden de gepensioneerden genoemd) erkenning voor hun gevecht de afgelopen jaren. Persoonlijk ben ik ook blij met de uitspraak omdat het ook mijn vader had kunnen overkomen. Hij is van dezelfde generatie.' Shibli hoopt dat SNCF de uitspraak respecteert en de benadeelden eindelijk dat stukje erkenning en respect geeft wat hen toekomt. 

De ruim 800 benadeelden krijgen gemiddeld zo'n 200.000 euro uitgekeerd.

© Redactie 2015
marokko
marokkanen
sncf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?