Marokko sluit vrijgelaten Guantanamo-gevangene direct weer op

marokko
38
22 sep '15
Na dagen van radiostilte over het verblijf van Younis Chekkouri in Marokko is daar na enig aandringen van de Britse ngo Reprieve dan toch duidelijkheid.

De Marokkaanse autoriteiten hebben hem na zijn vrijlating uit Guantanamo in de nacht van woensdag 16 september direct in een cel gestopt in Casablanca. Dat meldt het ministerie van Justitie. Chekkouri is in hechtenis geplaatst omdat Marokko wil onderzoeken of hij zich in Marokko schuldig heeft gemaakt aan terroristische activiteiten. De Marokkaan werd in 2001 in Pakistan gearresteerd en kwam later in Guantanamo terecht. 

Daar zat hij jaren vast zonder officiële klacht en proces. Volgens Yabiladi is de familie van Younis wel in kennis gesteld van zijn detentie. Na zijn politiehechtenis zal hij waarschijnlijk overgeplaatst worden naar de terreurafdeling van de gevangenis in Salé. 

Stilte De reactie van het ministerie van Justitie breekt drie dagen van vreemde stilte. Het is aan Reprieve te danken dat deze stilte doorbroken werd. Zij vroegen zich af hoe het met Chekkouri gaat en waar hij verblijft. Reprieve is gespecialiseerd in de verdediging van Guantanamo-gevangenen. Zij klaagden over het feit dat de Marokkaanse advocaat van Younis zijn cliënt niet kon bereiken. 

Volgens de ngo is dat een schending van de Marokkaanse wet. Ook vraagt men zich af waarom Chekkouri vast zit. De CIA, FBI en het Pentagon hebben unaniem besloten dat de Marokaan geen bedreiging vormt voor de VS en alle bondgenoten. Alleen al daarom wil Reprieve dat Chekkouri vrij komt. Na zijn veertien jaar in Guantanamo is rust en zijn leven oppakken het enige dat telt. 

Deze behandeling is echter niet nieuw. Brahim Benchekroun en Mohamed Mazouz werden na hun vrijlating uit Guantanamo in 2004 ook in hechtenis geplaatst. Zij werden gearresteerd en kregen een celstraf omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan deelname aan een terroristische groep in Marokko.

© Redactie 2015
marokko
guantanamo
younis chekkouri
casablanca
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi